Koska täällä on uusia lukijoita, jotka eivät ole koskaan kuulleet Raamatullisesta kalenterista, laitan tähän väliin rautalangasta peruskäsitteet.

Mikä on päivä / vuorokausi?

Vuorokausi alkaa auringon laskiessa ja loppuu seuraavana iltana auringonlaskuun. Vanha Bibliamme kääntää ihan oikein: "Ja tuli ehtoosta ja aamusta viides päivä". Näin on aina ollut.

Mikä on viikko?

Nykyisillä viikonpäivillä on epäjumalien nimet kaikissa länsimaisissa kielissä. Ne ovat kaikki pyhitetty jollekin taivaankappaleelle. Alunperin viikonpäivistä ainoastaan sapatilla oli nimi, muut merkittiin vain järjestysnumerolla.

Järjestysnumerot olisivat kätevät edelleen, sillä ilman niitä emme näköjään osaa laskea seitsemään. Aloitamme jostain syystä laskemisen kakkospäivästä, jota kutsumme maanantaiksi, eli "kuun päiväksi". Jos tuon päivän nimi olisi edelleen "toinen päivä", kuten sen oikea nimi on aina ollut, osaisimme ehkä sijoittaa paikalleen myös viidennen, kuudennen ja seitsemännen päivän.

Mikä on kuukausi?

Niin yksinkertaista, ettei tätä voi missata: kuukausi alkaa uudenkuun sirpistä. Aina ja joka kerta. Kuukausi kestää aina joko 29 tai 30 päivää.

Ps.81:4 Puhaltakaa pasuunaan uudenkuun (chodesh) aikana, (ja) täyden kuun aikana, meidän juhlapäivämme kunniaksi.
81:5 Sillä tämä on käsky Israelille, Jaakobin Jumalan säädös.

Kuukausi ja uusikuu ovat sama sana. Tulee verbistä UUDISTUA, korjata, ennalleenasettaa. Kyseessä on uudistuva kuun valo, uskollisuuden symboli.

Jes.66:22,23 Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne.
Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra.

Siinä lukee: niinkuin uudistetut / ennalleenasetetut (chadash) taivaat ja uudistettu / ennalleenasetettu (chadash) maa.. ..joka kuukausi uudistuvan kuun (chodesh) päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan..

Kuu julistaa uudistetun liiton sanomaa, Elohimin uskollisuutta kahdelletoista Israelin heimolle. Se on kuun tehtävä, jonka se iloiten täyttää - kaksitoista kertaa vuodessa. Kun Jeshua hallitsee maan päällä kuninkuudessaan, jokainen tietää mikä on uusikuu ja mikä on sapatti. Kaikki osaavat vihdoin laskea seitsemään. Kaikki on ennalleenasetettu, kaikki on "sangen hyvää". Israelin kaksitoista heimoa asuvat jälleen kotona, yhtä varmasti kuin luonnonlait pysyvät voimassa. (Esim Jer. 31 kertoo tästä alusta loppuun ja määrittelee samalla "uuden liiton")

Herraa pelkäävillä pakanoilla on tuossa liitossa hyvä osa; he saavat liittyä Israeliin.

Mistä alkaa vuosi?

2.Ms.12:2 Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.

Israel oli tuolloin lähdössä egyptistä, ja ohra oli aviv, eli melkein kypsää. Siitä tulee ensimmäisen kuukauden nimi; aviv. Nykyään sana tarkoittaa myös kevättä.


Creator`s calendar

Aiempaa juttua kuusta Herran uskollisuuden symbolina (Uudistettu liitto)