Luulitko sinäkin että rasismissa on kyse mielipiteistä, ajatuksista ja moraalista. Minä ainakin luulin.

Oikeasti rasismi on 90 prosenttisesti tiedostamatonta. Määritelmän mukaan jo väärien USKOMUSTEN omaaminen täyttää rasismin tunnusmerkit. Uskomukset taas eivät ole omassa vallassamme. T i e d o s t a m a t o n tarkoittaa että emme tunnista näitä asenteita itse. Sori, et siis voikaan itse päättää oletko rasisti vai et.

Tein "rasismitestin", eli testin joka mittaa alitajuisia ennakkoluuloja, ja sen mukaan olen jonkin verran rasisti. Hupsista. Testissä ei voi huijata, eikä uskonnolla, moraalilla tai hyvillä ajatuksilla ole merkitystä. Linkki testiin lopussa.

Tiesitkö että tiedostamaton asenteellisuus ilmenee empatiakyvyn puutteena. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöille aiheutettiin kipua, samalla kun toinen koehenkilö katsoi heitä silmiin. Tiedetään että toisen kokema kipu aiheuttaa normaalisti fyysisiä reaktioita myös katsojassa. Tutkimuksessa havaittiin että tiedostamaton asenteellisuus ESTÄÄ tämän normaalin empatian. Moni valkoinen samaistui vain valkoisen kipuun, vaikka piti itseään empaattisena ihmisenä!

Oletko koskaan ihmetellyt miten tavalliset saksalaiset hyväksyivät natsien ohjelman? Tuo tutkimus selittää asian. Samoin monta muuta asiaa. Uskallammeko sovittaa tuloksen itseemme?

On tärkeää tiedostaa miten vaarallista on ALITAJUISESTI lokeroida ihmiset meihin, noihin ja muihin. Jeshua taisi puhua tästä jotain; pappi ja leeviläinen eivät tunteneet empatiaa, sitten tuli samarialainen mamu joka kykeni, ehkä omien kokemustensa perusteella, samaistumaan hakattuun maassa makaajaan. Hän TUNSI toisen kivun, kuten normaali ihminen tuntee.

Tarinan konna ei ollut se hakkaaja.

Martin-Luther-King-Jr-Quotes.jpg

Tavalliset ihmiset, eli vaikenijat, mahdollistavat holokaustin kaltaiset tapahtumat. Uskallammeko rehellisesti kysyä olisiko meissä ainesta vaikenijoiksi?

Miten voidaan selittää se että facessa negatiivista streotypiaa vahvistava uutinen jaetaan kolmekymmentä tuhatta kertaa. Samaan aikaan samaa ihmisryhmää koskeva positiivinen uutinen jaetaan kolme (3) kertaa. Molemmat olivat alunperin yhtä näkyviä julkaisuja. Mutta toinen halutaan, toinen ei. Mikä on jakajien motiivi? Entä vaikenijoiden?

Jo natsit tiesivät että jos jotain väittämää toistaa riittävän kauan ja riittävän suurella volyymilla, se muuttuu lopulta kuulijan mielessä totuudeksi. Sadoista tuhansista jaoista seuraa että stereotypia ja ennakkoluulo vahvistuu lumipalloefektin voimalla.

Ihminen uskoo mitä hän haluaa uskoa, me luontaisesti ruokimme jo olemassa olevaa ennakkoasennetta.
Historia unohtuu niin nopeasti. Kerrataanpa millaista oli antisemitistinen propaganda Saksassa.

Aina kun totuttu hyvä elintaso laskee tarvitaan kohde ärsyyntymiselle. Kun ihmiset kokevat etunsa uhatuksi, syntyy myös tilaus kuulua ryhmään, jossa samoin kokevat ajavat yhdessä etuaan. Aatteet ja puolueet syntyvät ristiriidoista.

Natsiaate ei ole poikkeus. Ryhmän määrittelee paitsi siihen kuuluvat, myös "ne toiset", jotka suljetaan ulos. Poisrajatut kertoo ryhmästä usein enemmän kuin sisälle hyväksytyt. Itsessään heikko aate tarvitsee erityisen selkeät rajaukset.

Rasistisessa propagandassa pyritään vahvistamaan jo olemassa olevia ennakkoluuloja ja stereotypioita. Näin ryhmän sisällä olevien fiktiivinen identiteetti vahvistuu.

nazi%2Banti-semitic%2Bposter.jpg


Milloin tarvitaan kansallistunnon tekohengitystä? Silloin kun se on heikko. Silloin kun ihmisiltä puuttuu jotain, heille voi myydä fiktiivistä uljasta kuvaa itsestään. Me "kunnon ihmiset" ollaan rehellisiä, työtätekeviä, ritarillisia, isänmaallisia suomalaisia. Toisin kuin "nuo muut". Tämä on jotain mikä yhdistää meitä, antaa meille arvon ja identiteetin.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu nyt paljon kuvia jotka ovat aivan vastaavia kuin natsipropagandan juutalaiskuvat. Jos kuvat esittäisivät juutalaisia, saamelaisia tai homoja, levittäjät joutuisivat välittömästi oikeuteen. Mutta harva näkee vääryyttä kun propagandan uhrina on eräs toinen seemiläinen heimo; syyrialaiset. Me vaikenijat emme vaadi kuvien poistoa, koska isku ei kohdistu "meihin" vaan "noihin". Tiedostamaton asenteellisuus estää samaistumasta toisen kipuun.

Natsipropagandassa juutalaiset nähtiin loisina jotka söivät isäntämaan talouden, turmelivat arvokkaan kulttuurin, rapauttivat arvot ja moraalin. Ihan kuin avaisi somen vuonna 2015, propaganda on sama, kohde vain eri.

Pelkoa lietsottiin myös opettamalla että juutalaiset levittävät täitä, luteita ja muita syöpäläisiä. He olivat "likaisia" ja levittävät tauteja puhtaisiin arjalaisiin. Kuinka ollakaan, vastaava henki Suomessa on nyt huolestunut turvapaikanhakijoiden mahdollisesti levittämistä taudeista. Ihan kuin sadat tuhannet suomalaiset eivät voisi tauteja imuroida turistikohteissaan, kontatessaan baarien lattioilla ja hotelleissa.. Ilmeisesti taudit kulkeutuvat vain "likaisten" ihmisten mukana. Ehkä siihen vaaditaan ruskeat silmät tai jotain.

Eräs arveli ihan tosissaan vastaanottokeskusten levittävän täitä ja luteita. Pitäisiköhän alueet eristää? Tällaiselle alueelle on nimikin, se on "ghetto". Niitä muuten perusteltiin juurikin tautiriskeillä.

Juutalaisvainoihin kuului vapauden rajoittaminen esim ulkonaliikkumiskielloin. Entäpä mikä on tämä kansalaisalote tietyn ihmisryhmän ulkonaliikkumiskiellosta? Vitsihän se tietty on joo, mutta MITEN Suomessa on mahdollista tuollainen "vitsailu"!? Kenen tehtävä tähän on puuttua? Saako demokratiaa pilkata näin? Voiko kuka hyvänsä tehdä minkä tahansa "tapetaan  ne"-aloitteen ja asiaa pidetään vain hyvänä vitsinä? Aloitteen tekijä ja jokainen nimensä laittanut kuuluvat oikeuden tuomittavaksi. Vain vaikenijat mahdollistavat tällaisen raukkatautia sairastavien julkisen oireilun.Linkki asenteita paljastavaan testiin

ja tässä toiseen, Harwardin yliopiston kehittämään. 

Testeissä mitataan reaktioaikaa, väärät vastaukset eivät ole ongelma. Kaikkia esitietoja ei ole pakko täyttää. Ihan hauskoja, vaikkei niin vakavasti ottaisikaan. Testiä tosin pidetään pätevänä, nimenomaan piilevän asenteellisuuden paljastamiseen, joka taas on riskitekijä rasistiselle käytökselle, ei tietenkään korreloi siihen suoraan.

Ja se minun tulokseni - olen pahoillani kaikki valkoiset - testin mukaan minulla on ennakkoluuloja teitä kohtaan, ja suosin enemmän mustia.. No, yritetään tulla toimeen. Enemmän yllätyin että tulvan lailla päälle vyöryvä xenofobinen propaganda on vaikuttanut jopa minuun. Sain arabeja/muslimeja koskevasta testistä tuomion: lievästi asenteellinen.

Mietipä miltä tuntuisi asua maassa, jossa jopa paikalliset "suvakit" olisi aivopesty epäluuloisiksi sinua kohtaan. Tietäisit että lastasi koulussa pidettäisiin vähän tyhmempänä kuin muita, koska hän on suomalainen. Kadulla joka toinen vastaantulija haluaisi sinut pois katukuvasta. Jos saisit työpaikan, uudet työkaverit pettyisivät sinut nähdessään. Hehän odottivat ihmistä, eivät sinua.