Äärimmäistä tiivistystä aiheesta sielun rakenne judaismissa.

Sielulla on viisi ulottuvuutta tai tajunnan tasoa. Alimmalla tasolla Jumala on kätketty, ihminen kokee olevansa erillinen olento. Ylemmillä tasoilla tullaan tietoisemmaksi Jumalasta, kunnes ollaan täydellisesti yhtä Hänen kanssaan. 

1. Nefesh on alin taso, kehon sielu. Se asuu veressä ja maksassa. Ruumis on saman muotoinen ja näköinen kuin nefesh joka siinä asuu. Ruumis on nefesh sielun "vaate". Se on jokaisella syntymästään asti, myös eläimillä on omanlaisensa nefesh.

2. Ruach tarkoittaa henki, tuuli. Tämä nefeshiä korkeampi sielun tietoisuus asuu sydämessä ja liittyy tunteisiin. Rakkaus Herraan ja (hyvä) Herran pelko ovat ruachin ansiota. Poika saa oman henkensä aikaisintaan kolmentoista ikäisenä, tyttö kahdentoista ikäisenä. Alimman tason eli nefeshin tulee olla korjattu ennen kuin voi vastaanottaa ruachin. Moni pysyykin koko elämänsä nefesh tasolla, ollen tietoinen lähinnä kehostaan aineellisessa ympäristöstä, fyysisten aistien kautta.

3. Neshama on kahta edellistä korkeampi yhteyden / tajunnan taso. Kaksi edellistä tulevat maan päälle ruumiiseen, neshama taas pysyy taivaallisissa. Kun ihmisen nefesh ja ruach ovat korjatut, seuraava askel on korjata niiden yhteys neshama sieluun. Ihminen ottaa siis maallisten lisäksi taivaalliset sovellukset käyttöönsä. Tämä tapahtuu aikaisintaan parikymppisenä. Kaikkien kolmen tason korjaus ei lähtökohtaisesti ole mahdollista saman elämän aikana. 

Alin taso, eli nefeh liittyy tekoihin. Ruach liittyy puheeseen ja tunteisiin. Neshama liittyy ajatteluun ja älyyn. Joka on korjannut nämä kolme on puhdas teoissaan, sanoissaan ja ajatuksissaan. Hänen ei tarvitse syntyä maan päälle enää korjaamaan itseään. Sen sijaan hän saattaa tulla auttamaan muita. 

4. Chaya, eli "ympäröivä valo", energia, sekä

5. Yechida (uniikki) ovat vielä korkeampia tasoja joilla tietoisuus lopullisesti vapautuu illuusiosta että olisi jotenkin Jumalasta erillinen olento. 

Ei-juutalaisen sanotaan korjaavan vain kaksi alinta tasoa, sitten hän on valmis. Tähän liittyy kuitenkin paljon muutakin. Voimme tulla niin tietoisiksi kuin haluamme.

Kaikki nämä sielun nimet mainitaan Tanakhissa. Viisi sielun ulottuvuutta vastaavat viittä eri tasoista universumia. Aineellisesta henkisiin. Korjaamalla sielumme korjaamme nämä universumit. Ihminen on kuin mallinnos kaikkeudesta ja yhtä sen kanssa. 

Kukin yksilön sielun viidestä "osasta" koostuu myös viidestä osasta. Ja jokainen näistä sisäisistä osista edelleen koostuu viidestä osasta, jne. Tämä on kuin valtava verkosto, jatkuen molempiin suuntiin. Kaikki sielut ovat kuin soluja isommissa sieluissa, jotka taas ovat soluja vielä isommassa sielussa. (Suomen kielikin kauniisti yhdistää sanat sielu ja solu.) Perimmiltään olemme kaikki yhtä yhteistä sielua, jonka korjaamme yhdessä.

Adamin sielu sisälsi datana jo kaikki maailmaan ikinä syntyvät sielut. Kun ihminen kuolee, hänen "sielunsa dna" ei katoa mihinkään. Tiedämme että mistä tahansa ruumiin yksittäisestä solusta voitaisiin kloonata täsmälleen saman perimän omaava uusi ihminen. Samoin mistä tahansa sielusta, vaikka sinun sielustasi, voitaisiin "kloonata" koko ihmiskunnan sielut uudelleen, mikäli ne olisivat jotenkin päässeet hukkumaan. Jokainen meistä sisältää kaikkien muiden datan.

-----------------


Pyhien tekstien mukaan keho koostuu 613 osasta. Ne ovat 248 kudosta ja elintä, sekä 365 hermoa / suonta / jännettä (käännös vaihtelee). Myös sieluun kuuluu sama määrä "sielun elimiä" sekä sielun hermoja / suonia / jänteitä.

(Mielenkiintoista että hermo ja suoni niputetaan tässä yhteen. Samoin nimittäin tekee suomalainen kansanperinne. Esim kyynärpäässä kolhuille arka ulnarishermo on kansankielellä "kiukkusuoni". Niin kabbala kuin kansanperinne puhuvat varmaankin samoista "suonista", ja ne liittynevät energian virtaukseen kehossa, eikä vain mekaanisiin verisuoniin tai hermoihin.) 

613 ruumiinosaa vastaavat 613 Tooran käskyä. Toora sisältää 248 positiivista (tee) käskyä ja 365 negatiivista (älä tee) käskyä. Jokainen käsky korjaa sitä vastaavan kudoksen / elimen tai hermon / suonen. Sielun täytyy inkarnoitua maan päälle parantaakseen itsensä, sillä käskyjä voi täyttää vain fyysisessä kehossa. Syntyminen maan päälle tarkoittaa että sielulla on jotain korjattavaa, tavoite. Synnymme parantuaksemme. 

Pääsääntöisesti kukaan ei korjaa kaikkia 613 osaansa yhden ihmisiän aikana. Kaikki käskyt eivät koske kaikkia. Osa käskyistä on vain kuninkaille, osa vain temppelin papeille, osa vain miehille, osa naisille, iso osa vain juutalaisille jne.

Emme siis korjaa yksilöinä kaikkea, vaan Israel korjaa yhteisen sielunsa kansana. Kun se tapahtuu, parantuminen leviää heistä koko maailmaan. Tätä tapahtuu koko ajan. Miten erilainen maailma olisikaan ilman juutalaisten valtavaa panosta? (Ei olisi edes nettiä tai laitetta jolla luet.) Jokaisen yksilön sielun korjaus on riippuvainen muista, ja samoin koko maailma on riippuvainen jokaisesta yksilöstä. 


Artikkeleita