Jatkoa edelliseen, reinkarnaatio judaismissa.

Sisältää Alon Anavan opetusta kirjasta Shar Hagilgulim.

Sielunkumppanit ovat saman sielukokonaisuuden osia, joka syntyvät (ainakin) kahteen eri ruumiiseen. Miehille ja naisille on osittain eri käskyt. Kun aviopari toteuttaa kumpikin ne käskyt jotka voi, he saavat molemmat palkan molempien osuudesta. Vaikka (juutalaiselle) naiselle ei ole käskyä opiskella Tooraa, eikä hän siten yksinään olisi oikeutettu saamaan siitä palkkiota, hän saa suuren palkkion jos hänen (juutalainen) miehensä opiskelee Tooraa. Ja vaikka mies ei voi toteuttaa naisten käskyjä, hän saa palkkion niistä mitkä hänen vaimonsa toteuttaa. Näin ollen, Herra pystyy siunaamaan avioparia paljon enemmän kuin yksinäistä.  

Shar Hagilgulim mukaan tietyt synnit voivat johtaa uudelleen syntymiseen eläimeksi. Näistä kolme pahinta ovat epäjumalanpalvelus, murha ja aviorikos. 

Sivurönsynä tähän väliin: Talmudin mukaan koirat näkevät henkimaailmaan. Vanhempi pohjoisesta kotoisin oleva tuttuni kertoi että kun hänen lapsuudessaan naapuruston koirat ulvoivat, siitä tiedettiin että joku kylässä kuolee. Koirat vieläpä ulvoivat kohti sitä taloa jossa kuolema vierailisi. Liekö tämä ollut joskus ihan yleistietoa Suomen maaseudulla? 

Jokin aika sitten toinen koiristani alkoi iloisena tervehtiessään irvistää niin että etu- ja kulmahampaat näkyivät ikeniin saakka. Jotkut koirat nauravat näin, vaikka useimmat eivät. Tuolle koiralle nauraminen oli uutta. Kyselin kaveri Googlelta miksi koirat nauravat, mutta sepä ei tiennyt. Luin että koirat nauravat vain ihmisille, eivät toisilleen. Kiehtovaa. Kaikella on merkitys, mitään ei tapahdu muuten vaan. 

Aina kun jotain ihmettelee uteliaassa emunatilassa, vastaus on jo matkalla. Meni pari viikkoa. Sitten viikon Tooratekstiin sisältyi Bileamin aasi. Luin tähän liittyen juttua eläinten kyvystä nähdä henkimaailmaan ja siinä oli maininta Talmudista että koirat itkevät (ulvovat) kuoleman enkelin tullessa kylään. Ja että ne nauravat profeetta Elian tultua kylään. Kyllä Talmud tietää kaiken!

Elia on hyvien uutisten tuoja. Tarkistin tietenkin päivämäärän, mitä oli tapahtunut silloin kun koira alkoi nauraa. Olin kirjoittanut Messiaan ajasta ja emunasta. Messiashan tulee sitten kun hasidien opetukset, varsinkin emunaopetus, leviää koko maailmaan. Emuna on Elian hyvä uutinen myös pakanoille. 

-------------

Tooran säädökset teurastukseen liittyen ovat hyvin tarkkoja, eläimelle ei tuoteta kärsimystä. Sekin liittyy reinkarnaatioon. Kalaa ei tarvitse teurastaa. Kalaa syödään sapattina, ja ajatus on että kalassa voi olla pyhän tzadikin sielu, joka syömällä ylennetään. Ruuan siunaus on tärkeää monestakin syystä. Jos ruuassa on jotain negatiivista, se vapautuu eikä vahingoita syöjää. Ja jos ja kun ruuassa on hyvää energiaa, jopa sieluja, ne vapautuvat avuksemme.

Ilman siunausta ja kiitosta ruuasta saa fyysisen energian keholle ja siinä kaikki. Kuka sellaista haluaa kun tarjolla on draamaa, rakkautta ja huimia seikkailuja. Aivoja ei tarvitse jättää narikkaan, päin vastoin, tajuntaa laajennetaan ja hermoverkkoa tihennetään. Suurimmat tieteen tekijät ovat olleet mystikoita.

Mitä on tietoinen syöminen? Kaikki mihin ei sotketa emunaa on turhaa. Syöminen ei ole poikkeus. Ajattelitko että joku peruna tai kasvis on lautasellasi sattumalta? Arvotaanko ne? Ei todellakaan. Tarvittiin elävien ihmeiden ketju että juuri se perunayksilö, riisinjyvä tai broileri on edessäsi tänään.

On tarkoin määrätty kuka maanviljelijä kasvatti viljan ja missä ajatuksissa hän pellolla ajoi. Missä kohtaa peltoa juuri ne korret kasvoivat. Tarkoin valitut, nimetyt pisarat, juuri oikeasta pilvestä putosivat korsien juurelle, sisältäen juuri oikeat voimat, sielusi puuttuvat sirpaleet. Juuri oikeat auringonsäteet osuivat tähkiin. 

Oli säädetty että juuri nämä rakkaudella räätälöidyt jyvät syö broileri nimeltä Jaakko, joka kuukautta myöhemmin on sinun lautasellasi. Se munittiin, haudottiin ja kuoriutui vain sinua varten. Siinä luki nimesi kun se piippi viidentuhannen muun tipun kanssa kasvattamossa. Sisältäen juuri ne kipinät ja energiat mitä tarvitset tänään, tehdäksesi osuutesi eikä mitään muuta.  

Eikö Jaakko kannata syödä tietoisena? Juuri tämä kohtaaminen on uniikki hetki ja maku, universumin huimassa tarinoiden verkossa. 

Kiittämällä ylennetään ruoassa kuhisevat tarinat. Juuri ne ystävät jotka on viritetty liittymään minun tarinaani tänään. Ne syötyäni en ole koskaan enää sama. 

Ennen kuin syöt, tunne, näe, haista, ja ymmärrä "Jaakko". Tiedosta muutama sekunti missä ihmeessä elät joka hetki ja keneltä kaikki tulee. Sitten sano esim: Baruch atah Adonai, Eloheinu, Melech ha olam, shehakol nihjeh bedivaro. (Siunattu sinä Adonai, Jumalamme, ikuinen kuningas, jonka sanasta kaikki tuli.) Joku paikallaolija voi sanoa amen, josta hän hyötyy valtavasti. 

Kun oppii ylentämään ruuan, on muiden asioiden vuoro. 

Jos uskoo sattumaan, ei voi ylentää mitään. Ihmisen pyhä palvelustehtävä on nostaa asioita ylös. Pyhä ihminen nostaa ylös, eli lunastaa, kaiken mitä näkee, syö, käyttää, kohtaa, kokee, rakastaa. Kun käytän vaatetta, tai laitetta, maallinen materia tulee lunastetuksi. Puhumattakaan aineettomista asioista. 

---------------------------

Joka tekee paljon syntiä puhumalla pahaa, voi tulla vangituksi kiveen. Siinä on sitten viisituhatta vuotta aikaa opetella hiljaa olemista. Kunnes joku pyhä tzadik näkee sinut kivessä, säälii ja vapauttaa. 1.Sam.25:37 kertoo että Naabalin sydän kuolettui kuin kiveksi ja pian hän kuoli.

Ne jotka tulevat takaisin jossain muussa muodossa kuin ihmisenä, muistavat ja ovat tietoisia elämästään. Tämä tietoisuus ja vangittuna olo on hyvin tuskallinen kokemus. Ihmissielu reinkarnoituu muuksi kuin ihmiseksi vain vakavien syntien takia. Ennen sitä hän on saanut yrittää kolme kertaa ihmisenä. "Katso, kaiken tämän tekee Jumala kahdesti ja kolmastikin ihmiselle, palauttaakseen hänen sielunsa haudasta ja antaakseen elämän valkeuden hänelle loistaa. (Job.33:29)

Muissa tapauksissa tuo kolme ei ole raja. 

Kaikki ihmiskunnan sielut olivat jo Adamin sielun sisällä. Adamin harkitessa syntiä viisaimmat ja korkeimmat niistä (kuten Baal Shem Tovin sielu) sanoivat: "me emme tähän lähde, me häivymme". Ne poistuivat Adamista ja jättivät häneen vain tyhmemmät osat. Näin synti yleensäkin on mahdollista, aina kun ihminen puntaroi rikkomista, hänestä pakenee älykkäin aines. Yhteys korkeampiin sielun osiin katkeaa ja tilalle tulee "typeryyden henki". Ihminen ei pahoja mokia tekisikään, jos kaikki palikat olisivat kotona. Teshuva, katumus palauttaa yhteyden taivaalliseen sieluumme, eli ihminen saa taas koko kapasiteetin käyttöönsä. 

Vesi sisältää sieluja (sen lisäksi että vesi on muutenkin elävää). Toisten verta vuodattanut, tai (juutalainen) joka ei pese käsiään ennen syömistä, tai ei lausu siunausta ennen ateriaa, voi joutua vangituksi veteen. Ne meistä jotka menemme transsin tapaiseen katsellessamme virtaavaa vettä, imuroimmeko kenties vedestä jotain, vai tunnemmeko vain sen energian?

Sielu voi olla vangittuna jopa puun lehteen. Tällöin kyseessä on sielu joka syötti juutalaisille väärin teurastettua lihaa. Tuotti siis kipua eläimille. Tällaisen sielun sanotaan kärsivän kipua kun tuuli heiluttaa puun lehtiä. Hän oppii myötätuntoa. Judaismin mystisestä näkökulmasta luonto on elävää, henkistynyttä. Aistit auki kulkevalla ei ole koskaan tylsää. 


Rabbi Manis Friedmania tästä aiheesta.