Muistan Michael Roodin joskus opettaneen seuraavasti:

Kun uhrilammas vietiin temppeliin, sen vastaanottava pappi kysyi tuojalta kahteen kertaan; "onko tämä sinun OMA lampaasi?" Karitsan tuli olla kesy omistajalleen. Sitä oli ehkä hoidettu useita päivä uhraajan kotona, koko perheen lemmikkinä. (Naatanin tarina köyhän miehen karitsasta?) Se oli pesty ja puunattu, täydellinen. Jos karitsa oli ostettu minuutti sitten esipihan markkinoilta, se oli todennäköisesti paniikissa, eikä uhraajalla ollut siihen henkilökohtaista sidettä.

Tässäkö yksi syy miksi Jeshua raivosi esipihan kauppiaille? Uhrin piti tulla sydämestä, ei kukkarosta. Karitsan tuli kuvata Elohimin ainokaista lemmikkiä, Jeshuaa.


Hevosten kanssa sählätessä tuli tutuksi saaliseläimen psykologia.

Lammas ja hevonen ovat saaliseläimiä. Tämä tarkoittaa että ne ovat äärimmäisen herkkiä paineelle. Ne pakenevat, eli siirtyvät kauemmaksi mistä tahansa ärsykkeestä jota eivät koe turvalliseksi.

Yritäpä lähestyä peuraa tai jänistä pellolla, tai ottaa varpunen kiinni.

Ellei pakoeläin pääse pakenemaan, se pakenee sisäisesti, eli lamaantuu, menee shokkiin. Herkimmiltä varsoilta voi mennä jalat alta kun kärryt laitetaan ensi kerran perään. Ne eivät usko selviävänsä hengissä ja luovuttavat, jääden velttona makaamaan.

Tätä tapahtuu muuten ihmisillekin..

Monet lintulajit voivat pyörtyä säikähdyksestä niin että näyttävät kuolleelta. Samoin vuohet. Kroonista traumatilaa kutsutaan hevosella "opituksi avuttomuudeksi". Tällainen hevonen voi olla ylikiltti ja passiivinen.

Eläinten käsittely on kulttuurijuttu. Amerikassa karjatiloilla on ollut raaka meininki. Nuorten hevosten koulutusta kutsutaankin siellä "murtamiseksi" (braking). Siinä hevonen nujerretaan kerralla, ja se palvelee loppuikänsä puolittain lamaantuneena.

Tälläinen "murrettu" hevonen toimii kyllä päällisin puolin ok, mutta sen syvä lihaksisto pysyy aina jännityksessä ihmisen lähellä. Se ei välttämättä esim koskaan hengitä syvään satula selässään. Se voi olla ylikiltti, nöyrä ja yrittää kaikkensa lajissa kuin lajissa. Kuitenkaan se ei pysty maksimisuoritukseen. Tällainen hevonen saa helposti vatsahaavan.

Vastakohtana raakuudelle syntyi nerokas koulutusmetodi, joka perustuu luontaiseen laumakäyttäytymiseen. Siinä ihminen matkii lauman johtajan, matriarkan elekieltä, ja ihme kyllä, se menee hevoseen täydestä.

Tässä tekniikassa täysin käsittelemätön "villi" hevonen antautuu vapaaehtoisesti muutamassa minuutissa, niin että se voidaan saman tien satuloida ensimmäistä kertaa ja alkaa ratsastaa. Sokeakin näkee kuinka hevosen asento ja koko olemus muuttuu, lihakset rentoutuvat. Se alkaa hengittää ja katsella ympärilleen, kuin heräisi transsista. Muutos on dramaattinen.

Tämän pyöröaitausmetodin osaava voi päästä hyvin lähelle esim villejä peuroja. Kömpelöä lähestyjää ne pakenevat jo kilometrin päästä, tekniikan osaava voi päästä parinkymmenen metrin päähän.

Jotkut hoitavat ongelmahevosia tällä tekniikalla. Heidän kursseilleen tuodaan agressiivisia tai arkoja hevosia, joiden käytös muuttuu hetkessä. Se näyttää taikuudelta, mutta perustuu vain tekniikkaan. Muutamassa minuutissa "hullu" hevonen alkaa seurata kouluttajaa ilman riimua tai narua, nöyränä ja luottavaisena, ensimmäistä kertaa. Se on monen hevosen kohdalla yhtä suuri ihme kuin villin peuran lähelle pääsy.

Jos joku on jaksanut lukea näin pitkälle, nyt tulee hengellisesti mielenkiintoinen juttu. Nimittäin noilla kursseilla pyörtyy katsojia!

Sillä hetkellä kun hevosen olemus muuttuu, voi pyörtyä useita ihmisiä. Usein heillä on taustalla väkivallan kokemuksia, hyväksikäyttöä, kontrollia.

Nämä ihmiset tuskin pyörtyvät kauhusta, vaan ihan päinvastoin. On ihmisiä jotka uskovat vasta kun näkevät. Kun he näkevät, ja uskovat toisenlaiseen johtamistapaan, he vapautuvat traumoistaan. Ellei seurakunnissa ole oikeaa johtajuutta vapauttaa ihmisiä, Paimen voi kohdata heitä vaikka harrastuksen parissa.

Ehkä noita ihmisiä on kehuttu uutteruudesta ja tunnollisuudesta. Kukaan ei ole nähnyt että he suorittavat väärästä motiivista. He ansaitsevat olemassaoloaan, eivät koskaan todella hengitä syvään Herransa lähellä.

Ps.32:9 "Älkää olko niinkuin järjettömät hevoset ja muulit, joita kuolaimilla ja ohjaksilla on hillittävä; muutoin ne eivät sinua lähesty."

Kun uhraamme hengellisiä uhreja sydämen temppelissä, älkäämme viekö alttarille stressilihaa. Hän haluaa vapaaehtoista seuraamista, ei robotteja. Lemmikkejä, ei rahalla ostettuja.


Monty Roberts ja hevoset