Eräs keski-ikäinen nainen kävi luterilaisten raamattupiirissä. Siellä rukoiltiin ja luettiin Sanaa. Siinä kaikki. Ei mitään "karismaattista", ihan mummotyylin tilaisuus. Myöskään tämä täti ei ollut millään lailla "karismaattinen". Niinpä hän hämmentyi kun huomasi hienoisen värinän valtaavan koko kehonsa. Hän yritti peitellä sitä, eikä tiennyt mitä ajatella.

Mitä tämä on? Sitä vain, että Herran Sana - ihan vain sellaisenaan - on oikeasti elävää. Ja parantavaa.

Mitä vapina sitten fysiologisesti on? Se on terveen kehon korjausmekanismi, jolla keho pyrkii tasapainoon. Traumat ovat fyysinen asia. Kehoa ei ole luotu tekemään tai edes näkemään syntiä. Ihminen rikkoutuu. Vanha kansa sanoi että sairaudet johtuvat "säikähdyksestä". Siinä on vinha perä. Ikävä tunnekokemus jättää kehoon jännitystilan. Hormonituotanto, aivokemia, sähköinen järjestelmä, koko systeemi kuormittuu negatiivisten tunteiden ja asenteiden vuoksi. Tämä johtaa sairauksiin.

Kun Elävä Parantava Sana kohtaa rikkinäisen kehon, alkaa reaktio.

Seuraavassa videossa impala tärisee "läheltä piti -tilanteen" jälkeen. Leopardi oli juuri tukehduttanut impalaa, mutta joutui jättämään saaliinsa. Impala oli kunnossa, mutta sisäisesti kuollut trauman takia. Ilman tärinämekanismia impalasta ei olisi ollut enää eläjäksi. Savannilla vialliset, traumaa kantavat eivät selviydy.

Impala ja leopardi

Onko impala "ylihengellinen"? Onko se eksynyt "epäraittiiseen" herätyskokoukseen? Vai olisiko niin että ihminenkin voi tarvita ylösnousemusvoimaa ihan fyysisesti, pelastuttuaan pedon hampaista? Kuten Herra vastasi eräälle: "minun täytyi ravistella sinusta ulos valheet jotka olit uskonut itsestäsi." Eikö impalakin uskonut kuolevansa.

Eräs lääkäri-tutkija joka työskenteli pahimmilla katastrofialueilla, kertoo että traumaattisen tilanteen, kuten pommi-iskun jälkeen lapset ja eläimet usein tärisevät voimakkaasti. Osa aikuisistakin tärisee mutta usein he pyrkivät tukahduttamaan tämän reaktion. Sitten hän huomasi merkillisen asian: ne jotka olivat tärisseet, toipuivat traumastaan nopeammin ja paremmin kuin ne jotka eivät tärisseet!

Eli tärisijät toipuivat ja pysyivät järjissään, "itsensä hillinneet" taas sekosivat myöhemmin.

Hän päätteli että tärinä on ihmiskehon luontainen mekanismi "ravistaa irti" trauma, joka muuten johtaisi vakaviin sairauksiin. Stressin on päästävä ulos, sillä stressi tappaa. Niin ihmisen kuin impalankin.

Tiedetään että yksikin kova stressikokemus voi vaurioittaa ihmisen hormonitoimintaa pysyvästi. Puhutaan posttraumaattisesta stressihäiriöstä. Sitä ilmenee sotilailla, kidutuksen tai katastrofien uhreilla, mutta myös tavallisilla ihmisillä. Lapsuudessa koettu (tai nähty) väkivalta, kolari, avioero, läheisen menetys, työuupumus ym. voivat laukaista monia sairauksia. Vika ei ole päässä.

Sn.17:22 Terveydeksi on iloinen sydän, mutta murtunut mieli kuivuttaa luut.

Lapsen kaltaiseksi tuleminen merkitsee myös traumoista vapautumista.

Sana antaa luvan täristä:

Ps.119:120 Sinun peljättävyytesi edessä minun ruumiini vapisee, ja minä pelkään sinun tuomioitasi.

Mooses vapisi palavan pensaan luona:

Ap.7:32 'Minä olen sinun isiesi Elohim, Aabrahamin ja Iisakin ja Jaakobin Elohim.' Niin Mooses alkoi vapista eikä tohtinut katsoa sinne.

Myös Jeshua vapisi, ennen kuin herätti Lasaruksen.

Nyt siis on selvää että A) tärinä on kehon luonnollinen reaktio, ja B) Kirjoituksissa tärinä liittyy myös Herran kohtaamiseen.

Seuraavan videon tyttö oli syvästi masentunut, ennen kuin kohtasi Herran. Älä tuomitse kuuntelematta ensin mitä hän sanoo, mitä pastori vieressä sanoo, ja mitä Herra sanoo. Kuuntele, älä vain katso. Pystytkö näkemään mitä tuossa videossa oikeasti tapahtuu, vai takerrutko vain ulkonaiseen? Ymmärrätkö miksi pastori reagoi noin kahdeksan minuutin kohdalla kun esirukouksen Henki laskeutuu tytön päälle. 

Alison Wardin todistus -95

Ellet ole kokenut Herran kättä ylläsi, tai painavaa esirukouksen viittaa, älä tuomitse niitä jotka sitä saavat kokea. Ellet tunne Herraa, älä tuomitse niitä jotka tuntevat. Tunteminen ei ole pään tietoa. Hebrean sana tuntea on ihan muuta kuin pään tietoa. Kun Aadam "tunsi" vaimonsa, vaimo tuli raskaaksi. Kun Elohim "tunsi" Israelin kärsimykset Egyptissä, Hän jalkautui vapauttamaan heitä. Tunnetko sinä Elohimin, ja tunteeko Hän sinut?

Joh.17:3 Mutta tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Elohim, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Jeshuan Messiaan.