Linkki

Shabatin kynttilät sytytetään 18 minuuttia ennen shabatin alkua. Perheen äiti sytyttää jokaista lasta kohden yhden kynttilän. Lapsettomat ja yksinäiset sytyttävät kaksi kynttilää. Kynttilöiden sytytyksen yhteydessä juutalainen (myös ns messiaaninen) lausuu sen ikivanhan rukouksen, "Baruch ata adonai eloheinu melech ha'olam asher kidishanu bimitzvotav vi'tzivanoo li'hadleek ner shel shabat kodesh". "Siunattu olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailmankaikkeuden kuningas, joka olet pyhittänyt medät käskyilläsi ja käskenyt sytyttämään sen pyhän shabatin tulen". Ja sen jälkeen rukoillaan, että "tule, Messias", juuri niin kuin ilmestyskirjakin päättyy, "tule, adonai Jeshua!". Hän on se todellinen valkeus sekä yksinäisille, pariskunnille että lapsiperheille ja niille, jotka olosuhteet ovat tehneet yksinäisiksi. Synagogassa kynttilöiden sytytyksen jälkeen shabat alkaa psalmilla 84. Lukekaa se itsekin perjantai-iltana, jotka haluatte seurata Jeshuan esimerkkiä. Sitä seuraa mincha, päivärukous, ja sen jälkeen koko synagoga laulaa Laulujen laulun raamatusta alusta loppuun, ja siirrymme sen kautta shabatin rukouksiin. Rabbi Akiba, joka teki paljon pahaa hebreankieliselle raamatulle, sanoi, että Laulujen laulu on kirjoitusten "kaikkeinpyhin". Maininta löytyy ainakin midrash rabbasta, eli "suuresta selitysteoksesta", joka on hyvä historiallinen uutta testamenttia tukeva dokumenttiteos. Rukoukset ovat noin puolillaan psalmeja. Tänään taas oikein kosketti sydäntä, kun koko vanhimmisto tuli minulle vuorotellen selittämään, että huomisaamun shabatin juhlakokous, jossa luetaan Obadjan (nimi on suomeksi "Herran työntekijä") kirja ja Moosesta, on normaalin klo 7:30 sijasta klo 7 aamulla, koska kaupungin paras rabbi (synagogalaisten mukaan) tulee lukemaan sen, ja hänen on ehdittävä toiseenkin synagogaan lukemaan se sama teksti. Olen tämän rabbin muutaman kerran tavannutkin, hän on oikea kävelevä tietosanakirja. Kaikki kohtelevat Jeshuaan uskovaa synagogassa kuin pitkäaikaista perheenjäsentä. Synagogasta poistuessa shabatin iltana sanotaan shalom alechem, eli "rauhaa teille", koska jokaista synagogasta poistuvaa on saattamassa kaksi enkeliä. Tämä tapa on kuitenkin uudempi, eikä esimerkiksi ole ollut uuden testamentin aikana, eikä ole tässä paikallissynagogassakaan sen tähden. Jos synagogan juutalaisten kanssa haluaa tehdä evankeliumin työtä tosissaan, on myös vaellettava, niin kuin Jeshua vaelsi (kuten Johannes kirjoittaa kirjeessään) ja näytettävä, että jos he ovat tosissaan, minäkin olen. Muuten synagogasta pyydetään jäämään pois, eikä todellakaan kutsuta vanhimmiston joukkoon istumaan.

Kävimme aamulla jakamassa uusia testamentteja vähän sivussa olevan jeshiva-koulun seudulle. Jeshiva on talmudin opiskelupaikka, siellä on kaikenlaista hiuskiharaa ja tzitzit-mallia. Normaali juutalainen ei käytä esimerkiksi vyöstä roikkuvia tupsuja (tzitzith) koska se on Jumalan sanan vastainen, nehän tulee olla sen nelikulmaisen vaatteen neljässä kulmassa. Eikä se korvakiharakaan ole sama kuin parran reunan muotoilu, josta raamattu puhuu. Jeshivassa noudatetaan rabbien oppeja, toisin kuin tässä paikallisessa synagogassa, ja sen oikeasti tuntee alueen ilmapiirissä. Lapsilla oli kivaa sen alueen leikkipuistossa, mutta siltä alueelta työ on vasta alussa. Talmud hyökkää voimakkaasti kristittyjä vastaan muutamassa kohdassa pelkästään sen tähden, että länsimaistuneet kristityt hyökkäsivät ensin, tehden arameankieiset kirjoitukset laittomiksi Rooman alueella ja säätämällä kuolemanrangaistuksen esimerkiksi Jumalan sanan opettamisesta. Ei ole ihmekään, että "bar kokba", eli "tähtien poika" oli mies, jolle tuli mitta täyteen rajoituksia, kyllä suomalaisellakin jollain menee hermot, jos suomen kielen käyttö kiellettäisiin. Bar kokban kapinasta on nettikin täynnä tietoa, osa niistä pitää paikkansakin.

Shabatin viinin ja leivän lisäksi on syötävä muutakin, että siitä muodostuu ateria, jotain, mikä ei ole leivonnainen tai maan tai puun hedelmää. Suvi teki pizzoja. Valmiin kosher pyreepohjan lisäksi täytteenä oli tonnikala, tomaatti, sipuli, herkkusieni, paprika, suolakurkku, oliivi, ja juusto. Enempää ei oikein mahdu.

Beth Sheanista siunaten, shabat shalom,
Tuomas, Suvi & lapset