"...meni Daavid ja otti Saulin ja hänen poikansa Joonatanin luut Gileadin Jaabeksen miehiltä, jotka olivat varkain ottaneet ne siltä torilta Beet-Seanista, jolle filistealaiset olivat heidät ripustaneet silloin, kun filistealaiset surmasivat Saulin Gilboassa" (2Sam.21:12). Tori on hebreassa rehov, ja se on arkeologinen alue nykyisen kaupungin eteläpuolella. Minä en laittaisi siihen toria, koska vanhoissa kaupungeissa ei sellaisia oikein edes ollut, vaan basaarikatuja. Siitä Jerusalemin porttien nimiäkin tuli; kalaportilta alkoi kalakauppiaiden reunustama katu. Talmud kertoo paljon eri tapahtumista näillä kaduilla, ja huomattavan paljon esimerkkejä siitä, kuinka ihmiset yrittivät kaikenlaista jättääkseen ostokset maksamatta. Yhdessä tapauksessa myyjä käärii maksamattoman asiakkaan mattoon ja tukkii hänen suunsa, ja kerää ohikulkijoita kolehtia "hautajaisia varten" niin paljon, että saa ostosten summan kasaan. Jossain asioissa ihminen ei ole muuttunut. Juuri Rehovista on peräisin maailman vanhin talmudin teksti, jota kävin kuvaamassakin muiden arkeologisten detaljien lisäksi.

Tässä lähistöllä ovat Beth Alfa synagoga, jossa on erilaisia tähtikuvioita, yritän päästä lähipäivinä vertailemaan niitä Johanneksen ilmestyksen asioihin, kiitos vihjeestä eräälle nettilukijalle, sekä Een Door ("sukupolven lähde"?) ja tietysti tuo Gilboa, joka näkyy tännekin pihalle. 2Sam.1:21 lainaa apokryfistä, tuntematonta "sefer jasher", oikeamielisen kirjaa, tai "suorien kirjaa" profetoidessaan Gilboasta sanoilla, "te Gilboan vuoret, älköön teille kastetta tulko, älköön sadetta, älköön peltoja, joista anteja uhrataan" ja tämä on sanatarkasti toteutunut, kun sitä vuorta katselee. Muilla vuorilla näköetäisyydellä on rinteillä peltoja ja ne näkyvät kauniisti eri värisinä palstoina, mutta Gilboa on kuiva erämaa. Tässä kuumuudessa ei viitsi mennä sinne kävelemään ja miettimään, löytyisikö se kilpi sieltä, joka päivä on noin +34. Jos palaa tuohon sefer jasher, sillä nimellä tunnetaan kolme kirjaa, mutta sitä kirjaa ei tunnettu enää talmudinkaan kirjoittamisen aikaan, siitä keskustellaan talmudin lehdillä pääsemättä lopputulokseen, ja pidän itse noita kolmea jonkinlaisina väärennöksinä, mikään niistä ei täytä raamatun määritelmää kirjalle. Mutta koska niin harvoja kiinnostaa raamatun arkeologia, tai sitä pilkataan ja vähätellään, menen käytännöllisempään;

Rukoilin tuossa yhden halvaantuneen terveeksi Jeshuan nimessä, ja eilen illalla katselin, kuinka hautajaisten toisessa muistotilaisuudessa kuljetettiin paareilla naista, jonka luut käsissä ja jaloissa tekivät 90 asteen mutkia, mutta en siinä hetkessä päässyt sinne rukoilemaan. Epämuodostumiin on usein syynä se, että joissakin perhekunnissa täällä serkukset menevät naimisiin keskenään. Ihmisillä on täällä muutenkin kaikenlaisia terveysongelmia juuri niin kuin suomessakin, joten Herran kosketusta kaivataan - ja myös käytetään. Mutta kun itsellä meni suomessa 4g panadolia ja buranaa päivässä monen vuoden ajan lähinnä yläselkävaivoihin, täällä minulla ei ole mitään kipuja, eikä mitään lääkkeitä tarvi. Täällä kuukausi ensimmäisen muistotilaisuuden jälkeen järjestetään toinen, ja sitä seuraavana päivänä mennään haudalle käymään. Minä jätin haudalla käymisen väliin, mutta aterialle olin kutsuttu ja menin taakse, siellä oli ehkä parisataa kaupungin miestä, ja taas sattui niin, että hautajaispuheen pitänyt rabbi tuli puheensa jälkeen viereeni istumaan, samoin pari muuta rabbia, jotka tunsinkin ennestään. Ei sieltä sitten viitsinyt kuvailla, yhden kuvan otin muttei mun kännykkä oikein pimeällä toimi. Hän puhui lähinnä sitä samaa ajankohtaista rohkaisua Jumalan kansalle tämänhetkiseen tilanteeseen käyttäen Nooaa, Abrahamia ja midrash rabbaa puheessaan.

Hebron ja Nablus ovat olleet armeijan kohteina tänään, Hamas suunnittelee jotain isompia itsemurhaiskuja niistä paikoista käsin, mutta tätä kirjoittaessani enempää ei ole julkisuuteen kerrottu. Hebronissa oli aamulla ulkonaliikkumiskielto tästä syystä.

Viisumimme jatkoon tarvitaan kolmen luotettavan israelilaisen suositus, ja synagogasta löytyi kirjoittajat ilman asian esiin ottamista, he itse ehdottivat sitä, kiitos Herralle, baruch hashem! Ja kävimme tuossa taas tänään jakamassa pinon uutta testamenttia, toivomme jokaisen jaetun kirjan muuttavan vähintään yhden juutalaisen elämän. Apostolien tekoja arameasta suomentaen ja niihin tapahtumiin eläytyen,

Beth Sheanista siunaten,
Tuomas, Suvi & lapset