Linkki

Eilisiltana olimme ulkoilmakokouksessa keskellä kaupunkia. Rabbi oli saanut pyhältä hengeltä sanan, että tässä ajassa selviävät parhaiten ne, jotka viettävät aikaansa Jumalan sanan äärellä, ja puhui Jumalan sanan tärkeydestä elämässämme, sekä painotti useita kertoja "pyhää elämää" jokaiselle. Tapasin muuten joku aika sitten amerikkalaisen helluntaipastorin, jolle pyhä henki juutalaisten keskuudessa oli aivan uutta, ja hän oli tullut Israeliin tutkimaan pyhän hengen vaikutusta juutalaisten keskuudessa. Mutta pyhä henki on heillä ollut aina merkittävässä asemassa, jo luomisessa vaikuttamassa kirjoituksissakin. Rabbin mukaan Israelin tilanteen tähden aseen kantaminen shabatina on luvallista, ja se näkyikin käsiaseina tämän aamun tilaisuudessa. Rabbi sanoi, ettei Nooa rukoillut sen ympäröivän kansan puolesta, kun tulva oli tulossa. Hän puhui myös Jumalan sanan tärkeydestä monilla vertauksilla. Yksi vertaus oli köyhän kohtelemisesta. "Köyhä meni pyytämään yöllä rikkaalta mieheltä leipää. Rikas ei avannut ovea. Köyhä aloitti oman liikeyrityksen, joka alkoikin menestymään hyvin, kun taas se rikas alkoi köyhtymään, ja lopulta hänen vaimonsakin lähti, ja monen vaiheen kautta päätyi tuon köyhän vaimoksi. Eräänä päivänä se ennen rikas mies tuli koputtamaan sen köyhän ovelle, leipää pyytämään. Köyhä kutsui hänet sisään aterialle, ja miehen poistuttua hänen vaimonsa alkoi itkemään, ja kertoi, että tuo oli se rikas, hänen entinen miehensä..." Näin Jumala usein muuttaa ihmisten elämän, yleensä ei yhdessä päivässä, vaan vähän kerrallaan, oman vaivannäön, Jumalan palvelemisen, armahtavaisuuden ja uskollisuuden seurauksena.

Synagogassa ei ole yhtään ainutta koroketta, kaikki puheet pidetään samalta tasolta, se perustuu sekä mishnan määräykseen, että jakeeseen "syvyydestä minä huudan sinua..." johon talmudinkin opetus perustuu. Tänään saarna oli penkistä istualtaan, se kesti ehkä sen kymmenen minuuttia ja oli samoista aiheista kuin eilinenkin, ehkä siksi, että saarnan pitäjä oli kanssani eilisiltana kuulemassa. Mutta saarna pyydettiin hyvin herätyskristilliseen tyyliin, "jos kenellä on sana, puhukoon". Toisin sanoen suomessa jossain paikoissa oleva tapa on todella vanha. Mutta kristityt panostavat saarnaan ja se on kokouksen keskipiste, kun taas juutalaisilla kokous on aina rukouksiin keskittynyt, ja koen suurta iloa, kun saan rukoilla heidän kanssaan näitä vanhoja rukouksia. Tooran ja Jesajan luki rabbi, jonka olen usein nähnyt talomme ympäristössä ja hän oli selvästi yllättynyt, kun istuin vanhimmiston joukossa tässä synagogassa.

Brit olam, iankaikkinen liitto, tehdään 1Moos 9:16 kaikkien ihmisten kanssa. "Brit Olam" on 12 kertaa raamatussa. Seuraava brit olam on shabat, Jumalan antama lepopäivä, 2Moos.31:16. Uuden liiton puolella tästä pidettiin kiinni, pelkästään apostolien teoissa pidetään shabat yli 80 kertaa juutalaisen vanhan tavan mukaan. Seuraavat "iankaikkinen liitto" kohdat hebrean tekstissä ovat 3Moos.24:8, 2Sam.23:5, 1Aik.16:17, Ps.105:10, Jes.24:5, Jes.55:3, Jer.32:40, Jer.50:5, Hes.16:60 ja Hes.37:26. Outoa, että nykyaikana opetetaan, että shabat on orjuutta ja Jumalan tahdon vastaista. Itse ainakin koen vain vapautta ja rauhaa. Muutenkin uudessa testamentissa on noin 1050 käskyä, kun vanhan puolella niitä on vain 613. Käskyjen orjallinen seuraaminen johtaa sydämen harhaan, ihan sama kummalla puolella raamattua ne ovat; sydämestä se elämä on kiinni eikä pilkun paikan noudattamisesta, se tulee profeetoissakin hyvin esiin. Joh.5:18 luterilaiset käännökset puhuvat shabatin kumoamisesta, mutta alkutekstien mukaan siinä ei lue niin. Kyseessä oli muutenkin shabatina parantaminen, jonka Jeshua itse teki luvalliseksi. Siitä oli kova väittely Jeshuan aikaan, mutta meidän Herramme sai talmudinkin muutetuksi. Uusi testamenttimme on vanhin olemassaoleva dokumentti tästä, ja jokainen juutalainen ymmärtää sen sitä kohtaa lukiessaan . Siddurissakin on omat rukoukset shabatina parantamiselle, ja tänäänkin rukoilimme synagogassa kymmenien sairaiden puolesta. Minä Jeshuan, Messiaan nimessä!

"Niinkuin olivat Nooan vedet: niinkuin minä vannoin, etteivät Nooan vedet enää tulvi maan ylitse, niin minä vannon, etten enää vihastu sinuun enkä sinua nuhtele. Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta väisty, eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi" (Jes.54:9-10) luettiin muiden jakeiden kanssa. Qumranin tekstissä Nooan vedet כִּי־מֵ֥י נֹחַ, on Nooan päivät, כִּי־ימֵ֥י נֹחַ. Yksi jud-merkki on aikojen kuluessa kadonnut välistä. Nooan päivistä, tähän jaejaksoon viitaten puhuu Jeshua, "niinkuin oli Nooan päivinä, niin on Ihmisen Pojan tulemus oleva. Sillä niinkuin ihmiset olivat niinä päivinä ennen vedenpaisumusta: söivät ja joivat, naivat ja naittivat, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin, eivätkä tienneet, ennenkuin vedenpaisumus tuli ja vei heidät kaikki; niin on myös Ihmisen Pojan tulemus oleva" (Matt.24:37-39). Jeshuan aikainen kuulija yhdisti puheen tähän Jesajan kohtaan, joka puhuu siitä uudesta Jerusalemista, ja yhdistää hänen tulemuksensa siihen uuden Jerusalemin laskeutumiseen kuulijan mielessä, ilman ilmestyskirjaa, jota ei silloin edes ollut. "Jokainen ase, joka valmistetaan sinun varallesi, on oleva tehoton" (Jes.54:17). Israelissa on tänään ollut muutama puukotus, jotka jäivät yritykseksi. Hallitus suunnittelee terroristien karkoittamista perheineen Gazaan. Jerusalem postin eilisen artikkelin mukaan vain yksi prosentti arabeista tukee väkivaltaa. Meidän naapurustossa on muutama arabiperhe, he kyllä haluavat vain elää normaalia elämää rauhassa ja toivottavat shabat shalom ohimennessäkin.

Shabatina ei oikein viitsi ottaa kuvia ulkona, kun kännykän käyttö ei ole yleisesti hyväksyttyä. Voisin kyllä talmudilla perustella oman kännykkäni, kun siinä on sekä hebrean raamattu että talmud, ja tooran opiskelu on erittäin suositeltavaa shabatina myös apuvälineitä käyttäen. Kävin Marian kanssa katsomassa kilpikonnia, kun ne uivat ja elävät luonnonvaraisina etupihamme takana olevassa purossa, ja sen takana leikkipaikalla, mutta taitaa olla Mariallekin liian kuuma, kun halusi aika nopeasti sisälle nukkumaan ja syömään. Martta nukkuu ja kasvaa ja konttailee. Meidät on kutsuttu klo 16 seuraavaan ulkoilmakokoukseen, menemme koko perheenä, jos ei esteitä tule. Ja sitä seuraa havdala, ja uusi viikko, johon tarvitsemme jokainen Herralta uuden voiman, taidollisuuden ja taivaallisen johdatuksen.

Beth Sheanista siunaten,
Tuomas, Suvi & lapset