Baruch atah Adonai! Tässä taas Leipää Beth-Sheanista.


"Olimme tänään Beth-Sheanin keskustassa, siellä on keskiviikkoisin sellainen toritapahtuma, josta sai mm. vaatteita viidellä shekelillä, siis eurolla kaikenlaisia värikkäitä hameita ym. Vieressä oleva leikkipuistokin tuli testattua. Maria opettelee aakkosia ja hebrean sanoja ja osaa kaksivuotiaaksi todella paljon. Martta on aivan innoissaan aina, kun saa leikkiä Marian kanssa. Varsinkin kylvyssä yhdessä. Lähdimme aika kiirelllä kaupungilta takaisin, kun tuuli ja pilvet näyttivät aika myrskyisiltä...

Synagogassa rabbi puhui siitä, kuinka temppelin aikana, jos oli sapatti, pesach (pääsiäinen), sukkot (lehtimajajuhla) tai joku vastaava, ja pöydässä oli muiden ruoka-aineiden lisäksi leipä ja viini, niin se leivän siunaus ylittää kaiken muun, ja tekee muiden ruoka-aineiden siunaamisen tarpeettomaksi. Tässä on kaunis yhteys meidän Herramme viimeiseen ateriaan, jossa hän sanoi, "tämä on minun ruumiini". Se ylittää kaiken muun siunaamisen. Malja taas on "se uusi liitto", hänen verensä kautta. Rabbi kävi nämä hyvin perusteellisesti läpi, ja täällä rabbien opetukset ovat todella interaktiivisia, ei mitään monologeja, vaan kaikki osallistuvat ja ne ovat enemmänkin keskustelutilaisuuksia. Pidin itse Kaarinassa vastaavia jonkun vuoden, mutta suomalaiset pitäisi kai jotenkin totuttaa puhumiseen seurakunnassa. Kysyvä saa vastauksen.

Rabbi kertoi myös siitä, kuinka siunaamisen tulee olla elämäntapa. Normaali uskova voi siunata yli sata kertaa päivässä. Tämä vaatii asenteen muutosta monilta. Kun näemme kauniin kukan, siunaamme (suomessa kiitämme) Jumalaa siitä, että on tehnyt sen. Kun tunnemme hammaskivun, siunaamme Jumalaa siitä, ettei kaikki hampaat ole kipeitä ja tuntoaisti toimii. Kun ulkona paistaa aurinko, voi siunata Jumalaa siitä, että hän antaa aurinkonsa paistaa niin hyville kuin pahoillekin. Kun näemme facebookin yksityisviestissä uskovan sanovan toista harhaoppiseksi, siunaamme Jumalaa siitäkin uskovasta ja rukoilemme hänellekin toista siunaavaa mielenlaatua. Juuri tästä elämäntavasta on kyse Keefalla, Pietarilla, kun hän kirjoittaa, "siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte. Sillä: joka tahtoo rakastaa elämää ja nähdä hyviä päiviä, varjelkoon kielensä pahasta ja huulensa vilppiä puhumasta, kääntyköön pois pahasta ja tehköön hyvää, etsiköön rauhaa ja pyrkiköön siihen" (1Piet.3:9-11). Siitä voi sanoa, että silloin uskova puhuu "uusin kielin" (Mark.16:17), kun hän harjaannuttaa itsensä tähän siunaavaan elämäntapaan. Huomatkaa, että Pietari ei kirjoita, että "siunatkaa toisianne", tai "siunatkaa kaikkea hyvää", vaan ihan yleisesti, elämäntapana, "siunatkaa".

Minulla on hämärä muistikuva, että tuo rabbin puhe siunaamisesta on Jerusalemin talmudin pohjalta, sanoin siitä vieressäni istuvalle, että siinä oli myös ohje, että kuinka siunata, kun näet alkoholistin, mutta en enää muista sitä tarkemmin. Minulle se silloin lukuhetkellä kertoi siitä, että alkoholismi on aika vanha sairaus, joka ei siis kosketa pelkästään suomalaisia.

Siunataan!

Beth-Sheanista siunaten,
Tuomas, Suvi & lapset."