Osa kolme.

Valtakunnan evankeliumi profeetoissa on siis Efraimin paluu, kahdentoista heimon yhdistyminen. Yhteyttä seuraa puhtaan veden vihmonta, eli henki ja sana joka pesee pois kivijumalien saastutuksen; kaiken babylonialaisen ja roomalaisen toorattomuuden. Uusi henki ja uusi sydän saa koko Israelin palaamaan kotiin, hebrealaiseksi, Tooraan.

Moni kristitty ahdistuu tästä hebrealaisesta evankeliumista. Emme haluaisi luovuttaa Israelille näytelmän pääosaa, jonka kirkkoisät heiltä varastivat. Kateus on luonnollista. Kristityt ovat uskoneet että he ovat nyt valittu kansa, että he ovat hengellinen Israel.

Tavallaan ajatuksen ehdoton torjunta on kaunista ja liikuttavaa. Se kertoo suuresta kaipuusta olla Israelin Paimenen oma. Mustasukkaisena ärisevä kristitty on kenties hebrealaista sukua, kadonneiden heimojen jälkeläinen. Tai ehkä Herra vain kutsuu häntä liittymään laumaan, biologiasta riippumatta.

Miksi kristikunta haluaa omia profeettojen lupaukset? Mikä ihme edes vetää kolmanneksen maailman väestöstä lukemaan Tooraa ja profeettoja? Kaappaamaan valtakunnan? Miksi niin moni kaipaa juuri tätä Jumalaa?

"Minun lampaani kuulevat minun ääneni".

Jaakobin profeetallinen siunaus Efraimille: "hänestä tulee suuri kansojen paljous.."

Missä Efraim, eli kymmenen kadonnutta heimoa on? Missä voi olla piilossa suuri kansojen paljous? Onko mitään tuntomerkkejä miten Israelin voisi tunnistaa. Uskonnossa säilyneet tavat? Jerobeamin synti? Samarian uhrikukkulat? Samanlaisia uhrikukkuloita on ollut Samariassa, Roomassa - ja myös Suomessa. Kulttuuriantropologia on yksi hatara keino jäljittää Efraimia.

Tiesimmekö että apostoli Andreas teki viimeisen lähetysmatkansa Karjalaan? Miksi? Ketä olivat Galilean pojat Pietari ja Andreas? Miksi Galileaa sanottiin pakanoiden Galileaksi? Asuiko siellä paljon ei-juutalaisia hebrealaisia? Oliko Andreaalla sukulaisia Karjalassa?

Miksi Tuomas lähti Intiaan? Oliko hänen heimoaan siellä? Tiedetään että siellä on ollut tuohon aikaan hebrealaisia heimoja. Eikö Jeshua käskenyt mennä Israelin kadonneiden lampaiden luo? Kaikkeen maailmaan, sillä siellä he olivat, eksyneinä, hajallaan.

Tuon ajan karjalaiset muuten olivat meidän suomalaisten isiä.

Aloittivatkohan esivanhempamme joulun ja pääsiäisen possu-uhrit Samarian uhrikukkuloilla? Mistä muinaiset suomensukuiset saivat uskontonsa? Siis neitsytäiti Maariaemosen, sekä tämän pojan? Joka syntyi jule juhlan aikaan ja kuoli (nykyisen) kirkollisen pääsiäisen aikaan.. Oliko heillä olkilyhteet, joulupuut, himmelit, kranssit, piparit, kaikki jo Samariassa? Ahabin ja Iisebelin ajoista asti. Sieltä ne nimittäin periytyvät! Koko Euroopan ja Suomenkin muinaisuskonto tulee Lähi-idästä.

Uskonto taas ei kulje itsekseen, vaan se kulkee ihmisten mukana.

Tuosta uskonnosta Jeremia kirjoittaa kovia sanoja. Ne tulevat hyvin eläviksi sille joka on löytänyt juurensa Samariasta. Biologiset tai hengelliset, ei sillä ole väliä. Hengen mukaan meidät tuomitaan, ei biologian.

Ja kuinka kirkas ja kaunis on evankeliumi - "Tulkaa takaisin Valittuni, rakkaani, Israelin Uskollinen ei ole unohtanut lupauksiaan, liittoaan."

Kristittyjen Jumala ei ole luotettava, ellei Hän pidä lupaustaan Israelille, kirjaimellisesti. Silloin pakanoillakaan ei ole mitään toivoa. Erillistä liittoa heille ei ole luvattu.

Eikö Kuninkaiden kirjat ja Aikakirjat ole kuin kristinuskon historia? Tuli huonompia kuninkaita ja parempia kuninkaita, mutta uhrikukkulat vain sitkeästi pysyivät. Tuli herätysliikkeitä, uskonpuhdistusta, mutta yhä vain kolminaisuuoppi viheriöi ja kirkonmäellä tapulit tönöttivät.

Onko kateuteen aihetta? Entä jos pakanallinen kristikunta onkin osa tarinaa? Entä jos tämä kaikkien aikojen rakkaustarina on sittenkin myös meidän.

Jes.56:3 Älköön sanoko muukalainen, joka on liittynyt Herraan: "Herra erottaa minut peräti kansastansa"

Geenit eivät ratkaise. Muistamme että Egyptin orjuudesta lähti suuri joukko sekakansaa, vain vähemmistö (!) oli biologisesti Jaakobin jälkeläisiä. Kaikki he olivat kuitenkin Israel. Tulevaisuuden suuri kokoontuminen, suuri vapautuksen päivä, noudattelee samaa kaavaa. Kun Israel yhdistyy, Herran kirkkaus näkyy sen yllä. Kansat vaeltavat sen valkeutta kohti. He liittyvät siihen, kuten Jesaja sanoo. Ei ketään käännytetä silloin geenien perusteella, kuten ei Egyptistä lähtiessäkään. Kaikille annetaan sama Toora sydämeen, sama Tie kotiin.

Osa neljä - hebrealainen evankeliumi UT:ssa.


Aiheeseen vahvasti liittyvää:

Efraim esikoinen

Efraim jatkoa

"Kadonnut lammas" termin oikea konteksti

Efraim elää

Ketkä lähtivät Egyptistä