Osa kolme.

Valtakunnan evankeliumi profeetoissa on siis Efraimin paluu, kahdentoista heimon yhdistyminen. Yhteyttä seuraa puhtaan veden vihmonta, eli henki ja sana joka pesee pois kivijumalien saastutuksen; kaiken babylonialaisen ja roomalaisen toorattomuuden. Uusi henki ja uusi sydän saa koko Israelin palaamaan kotiin, hebrealaiseksi, Tooraan.

Moni kristitty ahdistuu tästä hebrealaisesta evankeliumista. Emme haluaisi luovuttaa Israelille takaisin sitä esikoisasemaa jonka kirkkoisät heiltä varastivat. Olemme mustasukkaisia, pettyneitä. Meille on kerrottu evankeliumina että me, kristikunta, olemme nyt valittu kansa, me olemme hengellinen Israel.

Tavallaan tämä ehdoton torjunta on kaunista ja liikuttavaa. Se kertoo suuresta kaipuusta olla Israelin Paimenen oma. Mustasukkaisena ärisevä kristitty on mahdollisesti hebrealaista sukua, kadonneiden heimojen jälkeläinen. Miksi hän muuten haluaisi niin kovin omia profeettojen lupaukset? Mikä ihme edes vetää kolmanneksen maailman väestöstä lukemaan Tooraa ja profeettoja? Miksi niin moni kaipaa Israelin Elohimia?

"Minun lampaani kuulevat minun ääneni".

Jaakobin profeetallinen siunaus Efraimille: "hänestä tulee suuri kansojen paljous.."

Missä Efraim, eli kymmenen kadonnutta heimoa on? Missä voi olla piilossa suuri kansojen paljous? Onko mitään tuntomerkkejä miten Israelin voisi tunnistaa. Kyllä on. Uskonto. Jerobeamin synti. Samarian vuoret. Uhrikukkulat. Samanlaisia uhrikukkuloita on ollut Samariassa, Roomassa - ja myös Suomessa. Kulttuuriantropologia on keino jäljittää Efraimia.

Tiesimmekö että apostoli Andreas teki viimeisen lähetysmatkansa Karjalaan? Miksi? Ketä olivat Galilean pojat Pietari ja Andreas? Miksi Galileaa sanottiin pakanoiden Galileaksi? Oliko Andreaalla sukulaisia Karjalassa?

Miksi Tuomas lähti Intiaan? Oliko hänen heimoaan siellä? Tiedetään että siellä on ollut tuohon aikaan hebrealaisia heimoja. Eikö Jeshua käskenyt mennä Israelin kadonneiden lampaiden luo? Kaikkeen maailmaan, sillä siellä he olivat, eksyneinä.

Tuon ajan karjalaiset olivat meidän suomalaisten isiä.

Aloitimmeko ME joulun ja pääsiäisen vieton Samarian uhrikukkuloilla? Aloitimmeko possun syönnin siellä? Oliko "katolisilla" jo siellä taivaan kuningatar, eli neitsytäiti Maariaemonen, sekä tämän poika; keskitalvella syntynyt, kevätpäivän tasauksen ja uuden kuun jälkeisenä sunnuntaina ylösnoussut prinssi aurinkoinen. Oliko olkilyhteet, himmelit, havukranssit, piparit, kaikki jo Samariassa, Aahabin ja Iisebelin ajoista asti. Sieltä ne nimittäin periytyvät! Koko Euroopan (ja Suomenkin) muinaisuskonto tulee Lähi-idästä. Uskonto ei kulje itsekseen, vaan se kulkee ihmisten mukana.

Tuosta uskonnosta Jeremia kirjoittaa kovia sanoja - meille. Kuinka profeettojen sanat lävistävätkään kuin miekka sen joka on löytänyt esivanhempansa Samariasta.

Ja kuinka kirkas ja kaunis on evankeliumi - "Tulkaa takaisin Valittuni, rakkaani, Israelin Uskollinen ei ole unohtanut lupauksiaan, liittoaan."


Eikö Kuninkaiden kirjat ja Aikakirjat ole kuin kristinuskon historia? Tuli huonompia kuninkaita ja parempia kuninkaita, mutta uhrikukkulat vain sitkeästi pysyivät. Tuli herätysliikkeitä, uskonpuhdistusta, mutta yhä vain kolminaisuuoppi viheriöi ja kirkonmäellä tapulit tönöttivät.

Onko kateuteen aihetta? Entä jos pakanallinen kristikunta onkin aivan tarinan ytimessä? Entä jos tämä kaikkien aikojen rakkaustarina on sittenkin myös meidän.

Tämä ilmestys ei koske kaikkia. Kaikki kristityt eivät varmasti ole biologista Israelia. Israelia he voivat olla silti. Muistamme että Egyptin orjuudesta lähti suuri joukko sekakansaa, vain vähemmistö oli biologisesti Jaakobin jälkeläisiä. Kaikki he olivat kuitenkin Israel. Tulevaisuuden suuri kokoontuminen, suuri vapautuksen päivä, noudattelee samaa kaavaa. Kun Israel yhdistyy, Herran kirkkaus näkyy sen yllä. Kansat vaeltavat sen valkeutta kohti. He liittyvät siihen, kuten Jesaja sanoo. Ei ketään käännytetä silloin geenien perusteella, kuten ei Egyptistä lähtiessäkään. Kaikille annetaan sama Toora sydämeen, sama Tie kotiin.

Osa neljä - hebrealainen evankeliumi UT:ssa.


Aiheeseen vahvasti liittyvää:

Efraim esikoinen

Efraim jatkoa

"Kadonnut lammas" termin oikea konteksti

Efraim elää

Ketkä lähtivät Egyptistä