Kun kaiken maanmuokkauksen tuloksena alamme hitaasti erottaa (chet) oikean ja väärän itsessämme, joudumme valintojen eteen. Tet kirjain on tuo valinta. Tet on tuomio, totuuden hetki.

Tetin piirroskuva on kori, joidenkin mukaan käärmekori. Käärme on pettäjä, valehtelija. Jokainen langenneen ihmissuvun jäsen on petetty, syönyt väärää tietoa. Petettynä olemiseen olennaisesti kuuluu ettei tiedä olevansa petetty. Niin, mikä käärme, missä?


images?q=tbn:ANd9GcR0OeXAoqsk2J5EvXIc2pV

Moderni tet näyttää vähän katiskalta. Siellä voi pyöriä loputtomiin samaa kehää, löytämättä ulospääsyä. On vaihdettava suuntaa osuakseen portille. On ajateltava täysin toisinpäin kuin ennen.

Toisinpäin ajatteleminen on lähes kaikille äärimmäisen vaikeaa. Tämä on syy miksi niin harva etenee seuraavaan kirjaimeen, joka edustaa Jahven voimaa. Totuus tekee vapaaksi petoksen kahleesta.

Juutalaisten oppineiden mukaan tet kuvaa kohtua. Se kätkee sisäänsä jotain hyvää. Tetin lukuarvo on yhdeksän. Kirjain liittyy syntymään. Oikea valinta onkin kuin uuden elämän alku. Asiat voivat muuttua, mutta vasta kun toimimme eri kaavalla kuin ennen.

Käytöstä tai ajattelua taas ei muuteta väkisin, eikä omilla lihaksilla. Siihen tarvitaan uusi ilmestys. Kaikkein ratkaisevin valinta onkin myöntää ettei vielä tiedä mitään ja aidosti pyytää uutta ymmärrystä, VAIKKA se ei olisi sitä mitä itse ajattelimme.

Tärkeä valinta voi olla päätös alkaa kuunnella puhumisen sijaan. Jos Herra ei vastaa, ehkä Hän ei ole kiinnostunut aiheestamme. Ehkä Hän yrittää puhua ihan eri asioista, mutta me emme kuule ellemme ensin pysähdy.

Sisimmän käärmeet heräävät kuumuudessa. Kun joku loukkaa, me loukkaannumme. Se on luonnollista ja tervettä, mutta mikään tunne ei saa kontrolloida meitä. Se olisi epäjumalanpalvontaa. Ennen kuin toimimme tuon tunteen pakottamana, tulee kohdata se silmästä silmään ja kysyä mistä se juontaa.

Vastaukseksi ei kelpaa se mitä toinen teki tai sanoi - sehän on hänen häpeänsä. Perimmäinen syy tunteisiin on aina itsessä, ei toisessa. Joskus voi riittää tunteen myöntäminen, itsensä hyväksyminen keskeneräisenä, ja tunne menettää voimansa hallita meitä. Joskus taas tunne pitää tuomita lihallisena ja viedä Herran jalkoihin syntinä. Joka uskoo (luottaa), se nostaa käsin käärmeitä, pelkuri teeskentelee ettei niitä olekaan ja tulee purruksi.

Tet valinta on tosiasioiden kohtaamista. Mikä minut pakottaa toimimaan juuri näin? Mihin se johtaa, ja mitä tapahtuu jos toiminkin täysin päinvastoin? Tet valinta voi olla vaikka päätös lykätä reagointia muutaman tunnin, tai päivän, jopa väkisin. Ratkaiseva valinta voi olla poistua tilanteesta, keskittyä muihin asioihin kunnes saa etäisyyttä. 

Jokaisella on omat tulikokeensa. Niitä ei voi toinen tietää, vaikka toisen käärmeiden lajitunnistus tuntuu aina helpommalta kuin omien. Se edellyttää kuitenkin täydellistä näköä, eli hirsitalon poistamista ensin omasta silmästä.

Pääsemme seuraavaan kirjaimeen vain sitä mukaan kun selvitämme vastaan tulevia testejä. Vastoinkäymisiin pitäisi suhtautua ylennysmahdollisuuksina, ei turhina riesoina. Jos olemme Elohimin tahdossa, ei mitään tapahdu Hänen sallimattaan. Hän tahtoo että ylenemme, ja siksi tiellämme on kiviä.

Jaak.1:2,3 Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona, kun joudutte moninaisiin kiusauksiin,  tietäen, että teidän uskonne kestäväisyys koetuksissa saa aikaan kärsivällisyyttä, Ja kärsivällisyys tuottakoon täydellisen teon, että te olisitte täydelliset..


Aakkosten karkeasti tiivistetty tarina tähän mennessä: Vetävä voima (alef) talossa (bet) on rikas jalo antaja (gimel) joka antaa köyhälle (dalet) runsaan ilmestyksen (hei) liiton nauloista (vav), jolloin hengen miekka (zajin) leikkaa maan kuin auran terä ja jakaa (chet) erilleen oikean ja väärän, jolloin joudumme silmätysten valinnan (tet) kanssa. Oikeaa valintaa seuraa seuraava kirjain jod, joka on Elohimin oikean käden voima pienen ihmisen elämään. Siinäpä motiivia kerrakseen kohdata käärmeet itsessään.


Tet-sanoja: tene (kori), tov (hyvä), ta`am (maistaa, erottaa), toomah (saastaisuus), tame (saastuttaa), tahor (puhdas), Lot (Loot; huonojen valintojen mies), shafat (tuomita), mishpat (oikeus, tuomio), chata (tehdä syntiä), beten (kohtu, vatsa), taman (kätkeä), matar (sade).


Jim Staley ja tet

Seuraava kirjain: jod