Parched_Barley.jpg


Joh.4:35 Ettekö sano: 'Vielä on neljä kuukautta, niin elonleikkuu joutuu'? Katso, minä sanon teille: nostakaa silmänne ja katselkaa vainioita, kuinka ne ovat valjenneet leikattaviksi.


Joh.3:12 Jos ette usko, kun minä puhun teille maallisista, kuinka te uskoisitte, jos minä puhun teille taivaallisista?


On siis korkea aika tietää edes jotain noista suloisista pikku tähkistä.

Ohra kuuluu Israelin luontoon. Villiohraa kasvaa lähes kaikkialla; tienvierillä, niityillä, kesantopelloilla. Ohra kypsyy kevääksi. Nykyinen villiohra polveutuu suoraan siitä viljasta mitä Leivän taloon, Beetlehemiin muuttanut Ruut keräsi Boaksen pellolta. Sitä löytyy runsaasti myös paikoilta joissa tiedetään olleen muinoin leeviläisten peltoja. Mikä selviytyjä - urhea, uskollinen pikku todistaja.

Ohrasta tuli tärkeä meille kaikille seuraavan Herran Sanan myötä:

2.Ms.12:2 Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.

Tuon käskyn Herra antoi kansan ollessa lähdössä Egyptistä, ohran ollessa Aviv. Aviv on muinainen maanviljelystermi, jonka tarkka merkitys uhkasi kadota ikuisiksi ajoiksi. Se oli kuitenkin välttämätöntä selvittää alkuperäisen ajanlaskun ymmärtämiseksi.

Juuri avivkuussa Israelin piti viettää pääsiäinen ja happamattoman leivän juhla, sekä tuoda uutislyhde Herran eteen temppeliin.

Tästä käskystä seurasi että kansan täytyi alkaa tarkkailla luontoa etukäteen pysyäkseen messiaanisessa aikataulussa. Tätä tarkoittaa: "valvokaa". (Kuinka paljon kristityt kehoitusta käyttävät tietämättä tarkoitusta..)

Aviv-ohraa voidaan syödä paahdettuna, mutta jauhoksi se ei vielä kelpaa. Tuo kypsyysaste täytyi saavuttaa avivkuun alkuun mennessä, muutoin uutislyhde ei olisi kypsä kaksi viikkoa myöhemmin. Tarvittaessa lisättiin vuoteen kolmekymmentä päivää, sillä raaka uutislyhde ei tullut kysymykseenkään.

Mikä on uutislyhde?

3Ms.23:10 - Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde.
23:11 Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen Herran edessä, että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä pappi toimittakoon sen heilutuksen.

Ei minkä tahansa sapatin jälkeen, vaan happamattoman leivän juhlan keskelle jäävän viikkosapatin jälkeisenä aamuna. Juhla kestää seitsemän päivää ja johonkin väliin osuu normaali viikkosapatti. Silloin Herra halusi nähdä uutislyhteen edessään, siunatakseen kansaansa.

Ohraa ei saanut leikata, eikä syödä, ennen kuin uutislyhteen heilutus oli suoritettu temppelissä. Herran täytyi hyväksyä ja pyhittää uutislyhde, jonka jälkeen koko sato olisi pyhä. Kaikki vielä pellossa kypsyvä ohra sai siunauksen uutislyhteen perusteella.

Emme ehkä tiedä että sinä päivänä kun Jeshua ristiinnaulittiin, olivat temppelin papit käyneet leeviläisten ohrapellolla sitomassa lyhteitä yhteen. He olivat katsoneet valmiiksi sopivat uutislyhteet jotka vietäisiin temppeliin kolmen päivän kuluttua. Lyhteitä ei kuitenkaan leikattu vielä irti, varret vain sidottiin valmiiksi nippuun. (Vilja kuvaa ihmisiä, vink vink.)

Tuo päivä jatkui näin:

Matt.27:51 Ja katso, temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti, ja maa järisi, ja kalliot halkesivat,
27:52 ja haudat aukenivat, ja monta nukkuneiden pyhien ruumista nousi ylös.
27:53 Ja he lähtivät haudoistaan ja tulivat hänen ylösnousemisensa jälkeen pyhään kaupunkiin ja ilmestyivät monelle.

Kolmen päivän kuluttua, viikkosapatin jälkeen, papit menivät sirpin kanssa pellolle ja leikkasivat lyhteet, viedäkseen ne Herran eteen temppeliin. Varhain aamulla suoritettiin uutislyhteiden heilutus. Samaan aikaan ylipappi Jeshua vei Isän valtaistuimen eteen oman uutislyhteensä; ensimmäisen ylösnousseitten pyhien joukon.

Jos uutislyhde on otollinen, tulee koko sato olemaan pyhä. Karitsan veri kolme päivää aiemmin oli pyhittänyt uutisleivän. Herran mielisuosio oli taattu koko sadonkorjuun ajaksi. Uutta satoa sai alkaa syödä.Mutta takaisin luonnon tarkkailuun.

Rabbi Gamaliel, apostoli Paavalin nuoruuden opettaja, saneli kerran kirjettä muissa maissa asuville israelilaisille. Hän raportoi Israelin kevään tulosta näin: "Kyyhkyset ovat vielä hempeitä (soitimella?), karitsat nuoria ja aviv ei ole kypsää. Niinpä minä ja kollegani suosittelemme että tähän vuoteen lisätään kolmekymmentä päivää."

Kyyhkyset, lampaat ja aviv-ohra. Nuo kolme kaunista Luojan ihmettä ratkaisivat kysymyksen lisäkuukaudesta. Toisaalla Talmud mainitsee toisen käytetyn kolmikon: hedelmäpuut, kevätpäiväntasaus ja aviv-ohra. Lisäksi on maininta; "kun ohra on aviv, ovat kaikki tyytyväisiä".

Vanha virsi sanoo: Hän säät ja ilmat säätää -- ja viljan vartuttaa.

On hyvin Isän tapaista käyttää pieniä, suloisia kasveja, otuksia ja muita luonnonihmeitä sanansa saattajina. Jeshuaa kuljetti keskenkasvuinen aasi. Hän sanoi usein asioita kuten: katsokaa kedon kukkia, katsokaa viikunapuita, katsokaa vainioita jne. Tärkeimmät asiat Hän kertoo niin että lapsikin ne ymmärtää.

Kukaan ei voi laskea etukäteen Jeshuan toisen tulemisen päivää. Pelkkä matematiikka ei riitä. Kyse on myös luonnosta, ihan kirjaimellisesti.

Luuk.21:29 Ja hän puhui heille vertauksen: "Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita.
21:30 Kun ne jo puhkeavat lehteen, niin siitä te näette ja itsestänne ymmärrätte, että kesä jo on lähellä.
21:31 Samoin te myös, kun näette tämän (katso konteksti) tapahtuvan, tietäkää, että Jumalan valtakunta on lähellä.Entäs ne enkelit? Seuraavassa todistuksessa enkelillä oli lyhyt ja ytimekäs viesti: "Viljavainiot vaalenneet". Kyseinen kaifari nähtiin Alavuden ja Virtojen välisen tien lähellä pari vuotta sitten tammikuussa. Liittyy se sitten Israelin urhoollisiin pikku todistajiin tai ei, laitan tuonkin uskollisen todistajan tarinan silti tähän.

https://www.youtube.com/watch?v=7O7uLP_7iIU
Kv.2:10-13 Rakkaani lausuu ja sanoo minulle: "Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule.
Sillä katso, talvi on väistynyt, sateet ovat ohitse, ovat menneet menojaan.
Kukkaset ovat puhjenneet maahan, laulun aika on tullut, ja metsäkyyhkysen ääni kuuluu maassamme.
Viikunapuu tekee keväthedelmää, viiniköynnökset ovat kukassa ja tuoksuavat. Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule.

Aiheeseen liittyviä:

http://libanoninlumi.vuodatus.net/lue/2013/07/miehella-oli-naky

http://libanoninlumi.vuodatus.net/lue/2013/07/kevatjuhlien-tayttymys