Jeshua puhuu seuraavat sanat juutalaisille, siis Juudan jälkeläisille:             10:16 Minulla on myös muita lampaita, jotka eivät ole tästä (Juudan) lammastarhasta; myös niitä tulee minun johdattaa, ja ne saavat kuulla minun ääneni, ja on oleva yksi lauma ja yksi paimen.

Lauman yhdistyminen näyttää olevan Jeshuan intresseissä aika korkealla. Samoin Paavali puhuu innokkaasti tiettyjen erillään olleiden ryhmien yhdeksi tulemisesta.

AINA pitää määritellä käsitteet: Kuka kirjoitusten kontekstissa on kadonnut lammas? Mikä oli tuon ajan iso konteksti.

Salomon jälkeen Israelin maa jakaantui Israeliin ja Juudaan. Heillä on täysin erillinen historia. Juudan heimo eli juutalaiset palasivat Babylonian pakkosiirtolaisuudesta ja rakensivat temppelin uudelleen. Loput kymmenen heimoa (yhteisnimeltä Israel tai Efraim), eivät palanneet kuin osittain, valtaosa jäi palaamatta. Tämä on siis suuri konteksti, iso kuva, joka kristityltä UT:n lukijalta jää usein peittoon.

Jeremia kertoo:

Jer.50:4-6 Niinä päivinä ja siihen aikaan, sanoo Herra, tulevat israelilaiset yhdessä Juudan miesten kanssa; he kulkevat itkien lakkaamatta ja etsivät Herraa, Jumalaansa. Siionia he kysyvät, sitä kohden ovat heidän kasvonsa käännetyt. Tulkaa! He liittyvät Herran kanssa iankaikkiseen liittoon, jota ei pidä unhotettaman. Kadonnut lammaslauma oli minun kansani. Heidän paimenensa olivat vieneet heidät harhaan eksyttäville vuorille; he kulkivat vuorelta kukkulalle, unhottivat lepopaikkansa.

Ketkä unohtivat identiteettinsä, maansa ja Paimenensa. Ei Juuda, vaan Israel. He olivat todella kadonneet pakanakansojen sekaan. Heitä asui lähes kaikkialla sen ajan maailmassa.

Lisää kontekstia sanalle "lammas":

Miik.2:12 Minä tahdon tarkoin koota sinut, Jaakob, kaikkinesi, visusti kerätä Israelin jääneet, saattaa heidät yhteen, niinkuin lampaat tarhaan, niinkuin lauman laitumellensa: on oleva ihmisten kohina!

Taas lampaiden kokoaminen tarkoittaa Israelin heimojen kokoamista YHDEKSI laumaksi. Jeshua on se hyvä Paimen, joka saattaa valtakunnan ennalleen, niin kuin se oli Paimen Daavidin aikana, kaikki veljet yhdessä. Tämä on nimeltään "Valtakunnan evankeliumi!!"

Sitten vielä Hesekielin vuoro:

Hes.34:2 "Ihmislapsi, ennusta Israelin paimenia vastaan (ai niin kenen), ennusta ja sano heille - paimenille: Näin sanoo Herra, Herra: Voi Israelin paimenia, jotka ovat itseänsä kainneet! Eikö paimenten ole kaittava lampaita?
34:3 Te olette syöneet rasvat, pukeneet päällenne villat, teurastaneet lihavat; mutta ette ole kainneet laumaa,
34:4 ette ole vahvistaneet heikkoja, ette ole parantaneet sairaita, sitoneet haavoittuneita, tuoneet takaisin eksyneitä, etsineet kadonneita (siis keitä), vaan te olette vallinneet niitä tylysti ja väkivaltaisesti.
34:5 Ja niin ne ovat hajaantuneet paimenta vailla ja joutuneet kaikkien metsän petojen syötäviksi - hajaantuneet ne ovat.
34:6 Minun lampaani harhailevat kaikilla vuorilla ja kaikilla korkeilla kukkuloilla; pitkin koko maata ovat minun lampaani hajallaan, eikä kenkään niistä välitä eikä niitä etsi.

Mutta pian:

34:12 Niinkuin paimen pitää huolen laumastaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin minä pidän huolen lampaistani, ja minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantuneet pilvisenä ja pimeänä päivänä.
34:13 Minä vien ne pois kansojen seasta ja kokoan ne muista maista, tuon ne omaan maahansa ja kaitsen niitä Israelin vuorilla, puronotkoissa ja kaikissa maan asuttavissa paikoissa.
34:15 Minä itse kaitsen lampaani ja vien itse ne lepäämään, sanoo Herra, Herra.

Ei pakanoita voi tuoda takaisin Israeliin, mutta Israelin voi. Kadonneet lampaat tarkoittaa kaikissa konteksteissa Israelia, eivät ketä tahansa maailman ihmisiä! Heitä Jeshua tuli etsimään.

Matt.15:24 "Minua ei ole lähetetty muitten kuin Israelin huoneen kadonneitten lammasten tykö."

"Minä olen se hyvä paimen" (profeettojen lupaama yhdistäjä)

Matt.18:11 Sillä Ihmisen Poika on tullut pelastamaan sitä, mikä on kadonnut.

Matt.10:5,6 Nämä kaksitoista Jeshua lähetti ja käski heitä sanoen: "Älköön tienne viekö pakanain luokse, älkääkä menkö mihinkään samarialaisten kaupunkiin, vaan menkää ennemmin Israelin huoneen kadonneitten lammasten tykö.