Uskallanko sanoa pitäväni Tooran? Kyllä.

Kristinuskon opetus on vuosisatoja ollut Raamatun vastainen väite, ettei ihminen kykene pitämään Tooraa. Jos joku sanoo pitävänsä käskyt, häntä pidetään ylpeänä idioottina. Kuitenkin kautta Raamatun meitä kehotetaan pitämään käskyt. Jeshua neuvoo keskittymään Tooran keskeisiin asioihin, oikeidenmukaisuuteen ja laupeuteen, kuitenkaan muitakaan ohjeita unohtamatta. (Matt.23:23) Hän käskee siis pitää koko Tooran, kuten Hän kehottaa kautta Raamatun.

Meillä on täydellisen väärä käsitys siitä mitä Tooran pitäminen tarkoittaa. Kuvittelemme että ihminen joka haluaa noudattaa käskyjä, mutta erehtyy ja kompuroi toisinaan, on epäonnistunut Tooran pitämisessä. Ei pidä paikkaansa!

"Pitää" sanaksi käännetty hebrean sana merkitsee "juhlia", "säilyttää / suojella" sekä "haluta totella".

Kumpi on oikein, alkuperäinen merkitys, vai kirkkoisien ihmisoppi?

Juutalaiset ovat aina tienneet että Tooran pitäminen on sen rakastamista, juhlimista, kunnioittamista ja tunnustamista voimassaolevaksi, kokonaan pyhäksi Jumalan sanaksi. Myöskin se tarkoittaa Tooran säilyttämistä puhtaana ilman näpelöintiä.

Toisinsanoen, joka rakastaa ja kunnioittaa KOKO Jumalan Sanaa, eikä aseta omia oppejaan sen yläpuolelle, hän pitää Tooran. Ei tarvitse olla superihminen tai robotti. Me voimme kaikki halukkaat pitää Tooran! Meillä on siihen Korkeimman lupa ja kehoitus, meidän ei tarvitse hävetä ja piiloutua jos sanomme pitävämme Jumalan käskyt! Oleellista on se haluammeko pitää sen, uskommeko että joka ikinen käsky on meille siunaus, ei kirous.

Daavid piti Tooran, vaikka tekikin virheitä. Daavidista sanotaan: "Kaikki kuninkaat, paitsi Daavid, Hiskia ja Joosia, ovat rikkoneet, sillä he hylkäsivät Korkeimman Tooran. (Sir.49:5)

Tiedämme että nuokin kolme kuningasta olivat erehtyväisiä ihmisiä, silti Raamattu sanoo että heillä oli täydellinen sydän, ja he pitivät käskyt.

Inhimilliset tunteet ja ajatukset eivät ole syntiä. Saatamme tuntea jopa vihaa ja katkeruutta, kun joku kohtelee meitä väärin. Silläkin hetkellä me pidämme Jumalan lain, kun tiedämme että vihan mukaan toimiminen olisi vastoin Jumalan tahtoa ja pyydämme apua heikkouteemme.

"Vihastukaa, mutta älkää syntiä tehkö." (Ef.4:26)