Tämän viikon lauantai-iltana alkaa Jeesuksen syntymäpäivä, samoin Sukkotin viikon mittainen juhlinta. Moni varmaan stressaisi jos jouluun olisi pari päivää, ja kaikki valmistelut tekemättä...

Sukkot on vuoden suurin ilojuhla. Sen vieton aiheeksi annetaan "Herran kunniaksi". Minusta tuo yksinään on jo riittävä syy huomioida juhla. (3.Ms.23:34)    

Sukkot, eli lehtimajajuhla, on yksi kolmesta juhlasta jolloin koko Israel oli kutsuttu Herran eteen. Juhlilla Elohim kohtaa kansaansa ja opettaa heitä. Ensimmäinen ja kahdeksas päivä ovat "pyhä kokous", siis "harjoitus" jotakin tulevaa todellisuutta varten.

Kaikki juhlat ovat kuvia Messiaasta. Sukkot sisältää montakin upeaa kuvaa.

Lehtimajajuhlille käskettiin tuoda sekä jalon öljypuun että villiöljypuun oksia. (Neh.8:15) Paavali selittää juutalaisten olevan jaloa öljypuuta ja pakanoiden villiä öljypuuta. Molempia siis kutsutaan viettämään tätä Herran ilojuhlaa!

Lehtimajajuhla muistuttaa meitä erämaavaelluksesta, jolloin Jeshua asui kansansa keskellä ilmestysmajassa. Hän oli tulen hehku yöllä ja paahteelta suojaava pilvi päivällä - sitä tarkoittaa kansansa keskellä asuva Pelastus. (Jeshua = Pelastus  = Jehovah Pelastaa kansansa)

Jeesus syntyi Sukkotin ensimmäisenä päivänä. On todennäköistä että Hän ei syntynyt tallissa, vaan lehtimajassa, joita juhlijat olivat pystyttäneet Beetlehemiin. Sama sana tarkoittaa eläinsuojaa ja lehtimajaa.

Joh.1:14 Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme (=pystytti tai levitti teltan, majoittui keskellemme, asui lehtimajoissa keskellämme)

Hän riisui yltään loiston ja kunnian ja muutti asumaan kuolevaiseen ihmisruumiiseen, omiensa keskelle. Meidän nykyinen ruumiimme on vain väliaikainen asumus, pelkkä erämaateltta. Jeshua tuli kaltaiseksemme - ja meni sitten edeltä valmistamaan meille pysyvää asuntoa.

Sukkotin seitsemän päivää kuvaa seitsemää vuosituhatta. Kahdeksas suuri päivä on uusi maa ja uusi taivas. Toora luetaan loppuun juhlan aikana, ja Genesis alkaa alusta. "Katso, uudeksi minä teen kaikki.."

Juhlan viimeisenä, suurena päivänä, Jeeus huusi temppelissä; "joka janoaa, tulkoon minun luokseni ja juokoon". Tämä saa lopullisen täyttymyksensä viimeisenä suurena päivänä, uuden maailman ensimmäisenä. Ilmestyskirja puhuu samasta vedestä, uuden luomisen jälkeen.

Sukkot on myös sadonkorjuun päätösjuhla. Rypäleet on poljettu viiniksi. Tuomio on saatu päätökseen. Viisi päivää aiemmin vietettiin suurta sovituspäivää, eli tuomiopäivää.

Sukkot liittyy tietenkin häihin. Hääkatos, huppah, on tyylitelty lehtimaja. Se on Herran suojaava telttamaja omiensa yllä. Sulhanen vie morsiamen oman telttamajansa suojiin, samoin kuin Yahshua vie kansansa uuteen kotiin.

Juhlille tuodaan sitrushedelmiä, palmunoksia, pajunoksia ja myrttiä, jotka edustavat neljää maan kulmaa. Profeetallinen sanoma on että viimeisinä päivinä Herra lähettää enkelinsä ja korjaa hedelmänsä maailman neljältä kulmalta, kaikista kansoista ja kielistä tulee ihmisiä suureen juhlaan, palmunlehvät kädessään.

Jes.4:5,6 Ja Herra luo Siionin vuorelle koko asuinsijansa ylle ja sen juhlakokousten ylle pilven päivän ajaksi ja savun ynnä tulenliekin hohteen yöksi, sillä kaiken kirkkauden yllä on oleva peite ja verho varjoamassa päivän helteeltä sekä turvaamassa ja suojaamassa rajuilmalta ja sateelta.

Lehtimajajuhlan sanoma on Immanuel, = Jumala meidän kanssamme. Hän ei ole etäinen ja kylmä, vaan todella lähellä, Hän asuu ikuisesti sisällämme. Hän josta sanotaan: taivaisiin ja taivasten taivaisiin et sinä mahdu, etkä asu ihmiskäsin tehdyissä temppeleissä - Hän haluaa asua omissaan. Hän vie omansa lepoon, pysyvään kotiin.

Meidän kalenterissamme vuoden 2013 juhla alkaa syyskuun 21. päivä ja kahdeksas, eli suuri päivä on 28. päivä. Näin Raamatullisen kalenterin mukaan. Ymmärrän hyvin myös sen että monet aikaistavat juhlaa pari päivää, viettääkseen sitä samaan aikaan juutalaisten kanssa.

Miten sitten aion käytännössä viettää juhlaa. Uskon että Jeshuan Henki ohjaa Tooran tulkitsemiseen Hengessä, ei kirjaimessa. Tärkeintä on huomioida Jumalan armo, josta koko juhlassa on kysymys. Aiomme tuoda metsästä jotain sisälle, en tiedä vielä mitä. Pajua ainakin, se on yksi Tooran mainitsemista kasveista. Kenties havupuitakin. Kukkakaupasta löytyy "palmua". Myrttiä emme ehkä saa, mutta sitrushedelmiä löytyy kaupoista.

Tämä on siis ensimmäinen kerta kun yritämme huomioida Sukkotin. Tulevina vuosina voimme ehkä vuokrata mökin viikonlopuksi, tänä vuonna tyydymme vain muuttamaan pois omasta huoneestamme, takkahuoneeseen, joka saa toimittaa lehtimajan virkaa. Jos joku haluaa nauraa, naurakoon.

Ensimmäinen ja viimeinen päivä pyhitetään syömällä hyvin ja makeasti, välipäivät eletään tavallista arkea. Toiveena on että ainakin pienimmät lapset sisäistävät juhlat, muistavat ne vielä isonakin, ja näin Sanan kuvat rakentuvat käytännön evankeliumiksi, korvaamattomaksi aarteeksi.