Kuuntelin Michael Roodin opetusta The Creator`s Calendar. Poimin sieltä pieniä murusia itselleni talteen.

Kuningas Daavid oli profeetta, joka näki ennalta Messiaan palvelutyön. Daavid ja Natan kirjoittivat ylös juhliin liittyvän temppelipalveluksen profeetallisena esikuvana tulevasta. Herran säätämät juhlat ovat tulevan hyvän varjo, esikuva. Jeshua täytti kevätjuhlat todella tarkasti ensimmäisessä tulemisessaan. Yhtä tarkasti oikealla ajalla Hän tulee täyttämään myös syysjuhlat toisessa tulemisessaan.

Herran pääsiäistä vietettiin Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Sitä ei voitu viettää milloin tahansa keväällä, vaan aika oli tarkoin määritelty. Kun ohra oli "aviv" eli lähes kypsää, laskettiin uuden vuoden alkavan seuraavasta uudesta kuusta. Kun uuden kuun sirppi näkyi ensimmäisen kerran taivaalla, puhallettiin pasuunoihin koko maassa merkiksi uuden kuun ja uuden vuoden alkamisesta. Vuoden ensimmäinen kuukausi oli nimeltään aviv. Aviv on maanviljelytermi, joka tarkoittaa tietyn ikäistä ohraa. Israelissa ohra kypsyy kevääksi. Uusi vuosi ei ala, eikä siis pääsiäisjuhlaa tule ennen kuin ohra on aviv. Jeesus puhui opetuslapsilleen viljan kypsymisestä, Hän tarkoitti Jumalan aikatauluja kansansa pelastamiseksi.

Koko kansa saapui vuosittain pääsiäisjuhlille Jerusalemiin. He tulivat avivkuun kymmenenteen päivään mennessä ja toivat mukanaan palmunlehviä. Kymmenentenä päivänä kaikki kansa kokoontui kaduille palmunoksineen, vastaanottamaan sen vuoden virallista pääsiäislammasta. Kaikki temppelin papit menivät kulkueena kaupungin pohjoisportille ja muodostivat sen ulkopuolelle suuren ringin. Pappeja seisoi myös katujen varsilla pitkänä kujana aina temppelivuorelle asti. Ylipappi oli noutamassa sen vuoden valittua lammasta Beetlehemistä, missä juuri tämä erityisen virheetön yksilö oli kasvatettu ja valittu pääsiäistä varten. Nyt se tuotiin Jerusalemiin pohjoisportin kautta. Kun ylipappi lampaan kanssa lähestyi kaupungin porttia, avautui pappien muodostama rinki kujaksi lampaalle, ja he kaikki alkoivat huutaa: "hoosianna korkeuksissa, siunattu olkoon hän joka tulee Herran nimessä". Sen kuulleessaan pappien muodostamat rivit katujen varsilla alkoivat huutaa samaa, ja sadat tuhannet kaupungin kaduille kokoontuneet ihmiset liittyivät juhlariemuun palmunoksat käsissään.

Lammas vietiin temppelivuorelle tarkkailtavaksi neljän päivän ajaksi. Neljäntenä päivänä ylipappi julistaa tuomionsa lampaasta koko kansan edessä: "En löydä hänestä mitään vikaa!" Lammas siis hyväksytään edustamaan kansaa, se on virheetön, täydellinen uhri. Sen jälkeen lammas uhrataan temppelissä päivän viimeisenä pääsiäisuhrina, iltapäivällä 14. päivä avivkuuta. Veri pirskotetaan alttarille. Sen jälkeen ylipappi julistaa koko odottavan kansan kuullen: "Se on täytetty!" Perheet menevät kotiin viettämään juhlasapattia.

Nämä perinteet toistuivat joka vuosi. Kansa tiesi että hoosianna huudot tarkoittivat Messiasta. Joka vuosi pääsiäisjuhlille lähdettiin toiveikkaana, joko nyt olisi Messiaan aika ilmestyä Kuninkaana palauttamaan Salomon aikainen loistokas kuningaskunta Israeliin.

Mutta palataan erään tietyn avivkuun kymmenenteen päivään, jolloin kansa Jerusalemin kaduilla odotti pääsiäislampaan saapumista palmunlehvät kädessään. Kiistelty opettaja Jeshua opetuslapsineen laskeutuu juuri sinä vuonna, sillä tunnilla iltapäivästä Öljymäkeä alas. He lähestyvät kaupungin porttia. Opetuslapset alkavat huutaa: "Hoosianna, siunattu olkoon Hän joka tulee Herran nimessä, Israelin Kuningas". Kuullessaan huudon kaikki kaupungissa luulevat pääsiäslampaan saapuneen Beetlehemistä ja alkavat myös huutaa mukana. Ei ihme että fariseukset olivat raivoissaan tajutessaan mitä tapahtui. He käskivät ihmisten olla hiljaa, mutta oli jo liian myöhäistä palauttaa järjestys. Ihmisiä oli kymmeniä tuhansia kaikkialla katujen varsilla temppelivuorelle asti, ja juuri temppeliin Jeshua meni. Hän meni uhrilampaalle tehtyä juhlakujaa pitkin.

Lammas jota ylipappi oli noutamassa saapui vasta vähän myöhemmin. Lammas viedään temppeliin neljäksi päiväksi ennen lopullista hyväksymistä. Neljän päivän kulutta Pilatus julistaa koko kansan kuullen tuomion Jeshuasta: "En löydä Hänestä mitään vikaa!"

Jeshua tuomitaan kuolemaan ja viedään Golgatalle. Iltapäivällä, samaan aikaan kun ylipappi valmistautuu uhraamaan valitsemansa virheettömän lampaan kansan edestä, Jeshua sanoo ristillä viimeiset sanansa: "Se on täytetty". Sen jälkeen Hän kuolee.

Sinä vuonna temppelipalvelus ei mene ihan putkeen. Keskipäivästä alkaen on ollut odottamaton auringonpimennys. Ja nyt, juuri kun lammas pitäisi uhrata, tapahtuu maanjäristys. Temppelin kaikkeinpyhimmän peittävä esirippu repeää ylhäältä alas asti kahdeksi osaksi. Papit ovat järkyttyneitä ja peloissaan. Jotain on mennyt pahasti pieleen.

Siitä lähtien yhtenäkään pääsiäisenä uhraus ei onnistu. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin temppeli tuhotaan roomalaisten toimesta, ja uhraus loppuu kokonaan. Tunnettu historioitsija kirjoittaa pappien olleen hyvin surullisia ja huolissaan siitä että neljänäkymmenenä viimeisenä vuotena temppelin uhreilla ei enää ollut voimaa. Papit tiesivät sen siitä että temppelin ulkoseinään kiinnitetty verenpunainen liina ei enää muuttunut valkoiseksi onnistuneen pääsiäisuhrin jälkeen, kuten aina aiempina vuosina oli tapahtunut. Yksi aikakausi oli päättynyt.11 osainen sarja täynnä mahtavaa opetusta:

http://www.youtube.com/watch?v=SaoxRRfBMuQ